Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih i regionalnih medija koji  nerijetko umjesto objektivnog informisanja javnosti o ovom problemu, objavljuju neprovjerene informacije i na obmanjujući način interpretiraju međunarodne izvještaje.

Portal In4s.net je 12. avgusta objavio tekst pod naslovom:

Američki izvještaj: Kosovski Albanci formirali ,,najstrašniju“ islamističku jedinicu koja se bori u Siriji

U tekstu se navodi:

Jedan broj Albanaca sa Kosova i Metohije koji se pridružio tzv. Islamskoj državi ratuje u Siriji okupljen u jedinicu pod nazivom „borbena grupa“i upravo ova grupa se smatra „najstrašnijom“ zločinačkom jedinicom na sirijskim ratištima, navodi se u izvještaju američke Vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma

Ovu vijest prenijeli su i portali: Nspm.rs, Srbin.info, Blic.rs, Slobodacg.me, Novosti.rs, Rtv.rs, Republika.rs. B92, Tanjug.rs, Sputnik.rs i Espreso.rs.

Navedenim portalima izvor za ovu informaciju bili su: in4s, Tanjug ili kosovski mediji – Gazetta Metro i Gazetta Express.

Gazetta Metro je najprije objavila ovu informaciju:

“Grupa koja i dalje deluje u Siriji kao deo ISIS-a, nazvana „prodorna grupa“, poznata je kao jedina etnička grupa Kosovara. Ova grupa nastavlja rat u Siriji kao deo ISIS-a i prepoznata je kao najstrašnija grupa koja je i dalje tamo aktivna. Oni su vojno pripremljeni, a neki od njih su, prema američkoj studiji, samo stanovnici Kosova”.

Međutim, u izvještaju američke Vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma se navodi: 

“Poslednje aktivno prisustvo džihadista iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Kshemati Alban je katiba (borbena jedinica) sastavljena od boraca etničkih Albanaca koji su djelovali u i oko sjeverozapadne sirijske provincije Idlib. Borci drugih nacionalnosti zapadnog Balkana i dalje se bore sa HTS-om, ali čini se da su etnički Albanci jedini iz regiona koji još uvijek upravljaju monoetničkom jedinicom sa svojom komandnom strukturom. Ovo može ukazivati na  dovoljno veliki broja boraca i adekvatnu vojnu sposobnost.  Istraživanja pokazuju da ti borci potiču prvenstveno iz Sjeverne Makedonije i sa Kosova”

Na osnovu ovoga se može zaključiti da su kosovski mediji koristili tačne informacije iz američkog izvještaja, ali su dodavali i neprovjerene informacije poput epiteta “najstrašnija grupa”. Domaći mediji su zatim iskopirali i objavili te informacije, neprovjeravajući šta se zaista navodi u izvještaju američke Vojne akademije.

Iz tog razloga, svi navedeni portali dobijaju ocjenu “dezinformacija”.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

(Raskrinkavanje.me, Katarina Kovačević)

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Nova srpska politička misao: Dezinformacija | Srbin.info: Dezinformacija | Sputnik: Dezinformacija | Blic.rs: Dezinformacija | Sloboda: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija | RTV Vojvodine: Dezinformacija | Republika.rs: Dezinformacija | Tanjug.rs: Dezinformacija | Espreso: Dezinformacija | IN4s: Dezinformacija | B92: Dezinformacija | RTCG: Dezinformacija | Sjever Crne Gore: Dezinformacija | Ekspres: Dezinformacija | Rts.rs: Dezinformacija