Reciklaža neistine: Direktor Fajzera drugu dozu vakcine primio još u martu

870

Reciklaža starih snimaka i stavljanje u pogrešan kontekst jedno je od glavnih oružja u kreiranju dezinformacija.

Video star skoro godinu dana, a čiji je glavni akter direktor Fajzera Abert Borla, kruži društvenim mrežama uz tvrdnje da on nije primio vakcinu.

„Direktor Fajzera neće da primi vakcinu. Oseća se jako zdravo“, kaže se u opisu.

Ova neistina krenula je iz Borlinog odlaganja puta u Izrael što je na svom Tviteru tada objavila dopisnica portala Newsmax iz Bijele kuće, Emerald Robinson, jer Borla tada nije bio potpuno vakcinisan.

Tačno je da je direktor Fajzera otkazao planirani put za Izrael jer nije potpuno vakcinisan, ali se to dogodilo u martu, a ne avgustu, o čemu su tada pisali mediji. On je decembru prošle godine rekao da će, kao 59-godišnjak, sačekati svoj red da primi vakcinu, nakon što se vakcinišu oni koji su na prvoj liniji borbe sa virusom i stariji. Drugu dozu vakcine je, kako je i sam objavio na Tviteru, primio 10. marta.

Video, čiji se isječak dijeli na mrežama objavljen je još 2020. godine, što se može vidjeti na YouTube-u.    

Dakle, nije tačno da se izvršni direktor Fajzera ne želi vakcinisati.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu recikLaža.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.