Snimci opet putuju kroz vrijeme: Protest u Italiji održan 2013., nema veze sa kovid propusnicama

914

Kako bi dodatno ubijedili građane da je pandemija velika zavjera, da su vakcine štetne, a da globalni moćnici i državni aparati žele „ugušiti“ one koji se bune protiv imunizacije i kovid propusnica, pojedini korisnici društvenih mreža pokušavaju da predstave da je policija na strani „svjesnog naroda“ koji ne želi da se vakciniše.

Takve primjere imali smo u više navrata, dolazili su iz Austrije, Francuske, Italije

I posljednji primjer takođe nam dolazi iz susjedne Italije.

„TALIJANSKA POLICIJA Zapovjednik policije: “NE MOGU PROTIV MOJIH LJUDI!” Na snimku je šef policijske brigade ogorčen naredbom vlade i odbija napasti nenaoružane ljude, zalijevajući ih vodom i prskajući ih suzavcem ! Viče, bacajući kacigu na blindirano vozilo: “Fotografirajte, pokažite to cijelom svijetu! .. Kako možemo sve ovo učiniti protiv našeg naroda? Ne mogu to učiniti!”“, navodi se u opisu videa u kojem vidimo policajca kako glasno priča na italijanskom.

Video koji se masovno dijeli na Fejsbuku i stavlja u kontekst protesta protiv vakcinacije i „zelenih propusnica“ nema nikakve veze sa pandemijom, a razlog je prost – video je nastao još 2013. godine što se može vidjeti na YouTube-u gdje je objavljen upravo prije osam godina.

Italijanski mediji tada su izvijestili da o protestu mladih u Bolonji, a u njihovom izvještaju može se vidjeti da je u pitanju ista lokacija i isti protest.

Kako je  objasnio i AFP, koji je razobličio ovu objavu, koja se dijelila i u Njemačkoj, policajac na snimku govori da su on i njegovi ljudi mete napada demonstranata, da rade svoj posao, da je u redu da se protestuje ali sa poštovanjem, te poziva novinare da snime napade.

S obzirom na to da je jasno da video nema veze sa protestima koji se odigravaju u Italiji zbog kovid propusnica, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i