Denzel, a ne Vladimir: Riječi iz filma pripisane Putinu  

366

Broj žrtava terorističkog napada u Moskvi raste. Trenutno je 139 mrtvih, 20 je u kritičnom stanju, među kojima i dvoje djece, saopštili su zvaničnici. Četiri muškarca iz Tadžikistana su uhapšena, pod sumnjom da su izveli napad, dok je još četvoro u pritvoru pod sumnjom za pomaganje.  

Ruski vrh optužuje zapad i Ukrajinu za umiješanost u napad, za koji je odgovornost preuzeo ogranak Islamske države. Ukrajina to negira

Nakon terorističkog napada, na društvenim mrežama je postala viralna izjava, koja se pripisuje predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17) Ona navodno glasi: 

Putin: Praštanje teroristima je na Bogu, a moje je da ih njemu pošaljem… 

Identična izjava bila je aktuelna i prije dvije godine.  

Nije Putin, nego Denzel Vašington  

U junu 2022. pisali smo na istu temu i otišli nazad sve do 2015. kada se ista parola takođe pripisivala Putinu. Nakon obaranja ruskog aviona na Sinaju i terorističkog napada u Parizu, novinarka RT Remi Maluf, na tadašnjem Tviteru je podijelila da je Putin navodno izgovorio spornu rečenicu. Kada je shvatila da on to nije rekao, Maluf se izvinila pratiocima. 

Baš kao i mnogi korisnici društvenih mreža, i medijska kuća FOX se te 2015. upecala na “foru” da ova izjava pripada Putinu. 

U pitanju je najvjerovatnije nešto lošiji prevod, ili namjerna modifikacija čuvene rečenice iz  filma “U žaru osvete” (Man on fire) iz 2004, u kojem glumi oskarovac, Denzel Vašington. U isječku koji je popularan na Jutjubu, može se čuti kako kaže:  

“Forgiveness is between them and God. It’s my job to arrange the meeting.”, odnosno: „Oproštaj je između njih i Boga. Moj posao je da im organizujem susret“. 

Zbog svega navedenog, objave sa Fejsbuka dobijaju ocjene – lažna vijest i reciklaža. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcima konzumenta medijskog sadržaja. 

Edit: 28.5.2024.

Instagram stranica Pepo Politika objavila je ispravku u svojoj originalnoj objavi, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article