Jedna od troje: Glas Maje Vukićević protiv Kosova nije stav države Crne Gore

1020

Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE) održaće danas  raspravu o prijavi Kosova za članstvo u toj panevropskoj organizaciji, kao i glasanje o usvajanju izvještaja glavne izvestiteljke za prijem Kosova Dore Bakojani.  

O članstvu Kosova u Savjetu Evrope izjasniće se i članovi crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE (PSSE). 

Međutim, ne na način kako je to predstavljeno u pojedinim medijima i na društvenim mrežama. 

“CRNA GORA NEĆE GLASATI ZA PRIJEM LAŽNE DRŽAVE U SAVET EVROPE! Šefica delegacije: To bi bio direktan nož u leđa BRATSKOJ Srbiji”, glasi naslov Kurira
 

“CRNA GORA PROTIV “KOSOVA”: Šefica crnogorske delegacije Maja Vukićević neće glasati za prijem lažne države u Savet Evrope, pišu Novosti

Foto: Printscreen/Kurir.rs

Informaciju da će Crna Gora glasati protiv prijema Kosova u Savjet Evrope objavili su i Tanjug, RTS, B92, Inter Magazin, a podijeljena je i na društvenim mrežama (1,2,3
 

Tačno je da je poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević, koja je ujedno i šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE (PSSE) kazala da će glasati protiv članstva Kosova u SE, o čemu su izvijestili mediji

Međutim, to svakako ne predstavlja stav zvanične državne politike. 

Osim Vukićević, članovi crnogorske delegacije su Vasilije Čarapić (PES) i Boris Mugoša (SD), dok su zamjenici Nikola Camaj, Nađa Laković (PES) i Miloš Konatar. U glasanjima učestvuju predstavnici, a u slučaju njihove spriječenosti, glasaju zamjenici. 

Dakle, jasno je da glas Vukićević nije jedini već je ona jedna od troje predstavnika Crne Gore u PSSE.  

Djelovanje svakog poslanika je samostalno i podrazumijeva izjašnjavanje i glasanje na osnovu ličnih uvjerenja i Vukićević svakako ima pravo da glasa po svom nahođenju, ali se njen glas u ovom slučaju ne može predstavljati kao zvanični stav države Crne Gore, niti nužno oslikava stavove većine u odnosu na određenu tematiku. 

Poslanici Albanskog foruma i Građanskog pokreta URA Nikola Camaj i Miloš Konatar komentarišući za “Vijesti” najavu Vukićević da će glasati protiv članstva Kosova u Savjet Evrope (SE) kazali su da je njena odluka “beznačajna za evropski put Kosova”.  

Ista tvrdnja, da će Crna Gora glasati protiv Kosova, na društvenim mrežama manipulativno je dijeljena i uz fotografiju crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, iako on nema nikakve veze sa pomenutim procesom, već, kako smo objasnili, u PSSE glasaju poslanici crnogorskog parlamenta.  

Ovaj sadržaj dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

EDIT: 28.3. 10:45

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope dao je pozitivno mišljenje na zahtjev Kosova da postane član te organizacije, a crnogorska predstavnica Maja Vukićević glasala je protiv.

Sljedeći korak očekuje se 18. aprila, kada će Parlamentarna skupština u punom sastavu glasati o konačnom mišljenju o aplikaciji Kosova, kazali su Pobjedi iz Savjeta Evrope.

Konačnu odluku donijeće Komitet ministara koji okuplja predstavnike vlada, a ne parlamentarce – svih država članica.

Edit: 2.4.2024.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article