Stari video novi kontekst: Vojska SAD u Arabiju sletjela još 2019. 

200

Nakon napada koje su izvele Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija na vojne ciljeve Huta u Jemenu, Saudijska Arabija je pozvala na stabilizaciju situacije na Bliskom istoku. 

Korisnici društvenih mreža, ipak, insinuiraju da mir neće zavladati u tom regionu barem još neko vrijeme. 

U jednoj objavi na Fejsbuku navodi se da je deset hiljada američkih vojnika stiglo u Saudijsku Arabiju, uz video koji prikazuje njihovo slijetanje.  

“10.000 američkih vojnika raspoređenih u Saudijskoj Arabiji stiglo je danas na odredište. Pitanje je: za što?”, piše u objavi. 

Video koji se plasiran na Fejsbuku insinuira da su SAD pojačale brojnost američkih snaga na Bliskom istoku.   

Ipak, obrnuta pretraga skrinšota iz videa pokazuje da je video podijeljen u pogrešnom kontekstu i da nema veze sa aktuelnim trenutkom. 

Snimak je zaista nastao u Saudijskoj Arabiji i zabilježili su pripadnici vojske SAD-a. Snimak je prvi put objavljen u oktobru 2019. na stanici Službe za distribuciju vizuelnih informacija u sektoru Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD).    

Na osnovu opisa na sajtu moguće je zaključiti da video nije povezan sa aktuelnim sukobom na Bliskom istoku. 

“Vojnici američke vojske iz 4-5 Bataljona za protivvazdušnu odbranu stižu i primaju brifing dobrodošlice na vojnom aerodromu Princ Sultan (PSAB), Kraljevina Saudijska Arabija (KSA), 21. oktobra 2019. godine. SAD sarađuje sa KSA na PSAB-u kako bi poboljšala operativnu fleksibilnost uz održavanje sigurnosti i stabilnosti u regionu. (Video U.S. Air Force-a snimio viši vojni avijatičar Matthew Zakrzewski)”, navedeno je u opisu snimka. 

  

Kolege iz Faktografa su se takođe bavile ovim tvrdnjama, ukazujući u analizi na podatak o raspoređenosti američke vojske. 

U Izvještaju Bijele kuće iz juna prošle godine navedeno je da je raspoređeno 2 657 vojnika u Saudijskoj Arabiji, “kako bi zaštitili snage i interese SAD-a u regiji od neprijateljskog djelovanja Irana i grupa koje podržavaju Iran”. 

Noviji podatak koji datira iz januara 2024. godine potvrđuje ovaj broj raspoređenih vojnika. Prema pisanja CNN-a, trenutno se u Saudijskoj Arabiji nalazi 2 700 američkih vojnika.   

Sa druge strane, podatak iznijet u Fejsbuk objavi, da je deset hiljada pripadnika vojske SAD-a stiglo u Saudijsku Arabiju nije moguće potvrditi na osnovu kredibilnih izvora

Video koji prikazuje slijetanje američkih vojnika je zaista zabilježen u Saudijskoj Arabiji i to 2019. godine. Prema trenutno dostupnim podacima, u toj državi se trenutno nalazi više od dvije i po hiljade pripadnika vojske SAD-a, što je svakako daleko manji broj od onog koji je naveden u analiziranoj objavi. 

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article