Netačne tvrdnje da američki kongresmeni imaju i izraelsko državljanstvo  

493

Dok rat između Hamasa i Izraela traje i svijet svjedoči užasnim scenama, dezinformacije ne jenjavaju. O njima smo pisali nadugo i naširoko, a u svjetlu sukoba stiže nova/stara informacija koja se bavi američkim političarima.  

U jednoj objavi na Fejsbuku navodi se:  

89% američkih senatora i Kongresa ima dvojno državljanstvo Izraela 

Ova informacija datira još 2018, a Politifact se njome bavio 2019. Potekla je sa jednog sajta koji se bavi teorijama zavjere. Lista kongresmena koji navodno imaju dvojno državljanstvo (američko i izraelsko) zapravo je potekla sa druge liste koja je kreirana 2011, a koja trenutno nije dostupna. Ta lista je govorila o političarima koji su Jevreji, ne i o onima koji imaju dvojno državljanstvo.  

U drugom članku, na sličnu temu, Politifact piše da senator Čak Šumer nema dvojno državljanstvo. To je potvrdio i Šumerov portparol. Politifact potencira premisu iz sporne liste – da američki Jevreji (bilo da su političari, ili ne) automatski dobijaju državljanstvo, a po osnovu izraelskog Zakona o povratku. U njemu se praktično kaže da svaki Jevrej ima pravo da dođe u Izrael i da će dobiti vizu ako izrazi želju da se tamo nastani za stalno.  

S obzirom na to da ljudi sa liste obavljaju, ili su obavljali, najvažnije funkcije u SAD, jasno je da ne mogu biti rezidenti Izraela, pa samim tim ni ne mogu dobiti državljanstvo.  

Na drugoj strani, s obzirom na to da se sporna objava pojavila u ovom trenutku, iako reciklirana, potrebno je reći da u aktuelnom sazivu američkog Kongresa sjedi oko 40-ak Jevreja, ili oko 7 odsto, što je daleko od pomenutih 89%. Svakako, oni nemaju dvojno državljanstvo Izraela.  

Sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest i reciklaža.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article