Nekadašnji predsjednik Kosova, Hašim Tači, u Hagu se suočava sa optužbama za ratne zločine. U pritvoru je od početka novembra 2020, a nedavno se i po prvi put obratio javnosti. 

Dok Tači iza rešetaka čeka šta će biti sa njim, marginalni portali iz regiona, ali i oni iz Crne Gore, koriste se starim snimcima kako bi ga diksreditovali. 

Portal Kodex.me objavio je naslov

Hašim Tači promijenio vjeru? 

U tekstu se navodi:  

“Internetom kruži video u kom se može vidjeti kako se vrši jedna vrsta obreda nad Hašimom Tačijem. Da li je promjenio vjeru ili je u pitanju neki drugi obred ne zna se. Svakako pogledajte u videu.” 

Tekst je objavljen 15-og novembra.  

U videu koji Kodex.me spori vidi se Tači sa nekoliko muškaraca, koji liče na amiše, a koji zaista kao da sprovode neki obred. Međutim, vremenska odrednica je čudna, pa je to i izazvalo sumnju da se radi o netačnoj informaciji.  

Naime, originalni snimak nastao je, po svemu sudeći, početkom novembra 2020. (neposredno pred Tačijev odlazak u Hag) kada je Tači odlikovao albanskog rabina, Joela Kaplana, a nakon što je Izrael zvanično priznao nezavisnost Kosova. Tom prilikom Tačija je, uz Kaplana, posjetila i delegacija američko-jevrejskih biznismena koji se, u stvari, vide na spornom videu. Tači je na poklon dobio i “rog slobode”. Pred kraj posjete počastvovan je i pjesmom. 

Prije dvije godine o susretu je izvijestio portal Kosovapost.net, a isti snimak dvije godine kasnije preuzeo je Kodex.me. U opisu objave na Kosovapost.net navodi se:  

“Momenat kada su Izraelci “blagosiljali” Tačija i pjevali mu u kabinetu” 

Svemu ovome treba dodati i to da je Kodex.me inicijalno sadržaj preuzeo sa društvenih mreža portala SRBJournal. Tamo je snimak objavljen nekih mjesec prije nego na Kodex.me i naglašeno je da je nastao prije dvije godine, ali uz opis:  

Vera za večeru? 

Sveukupno, Kodex.me nije jasno naznačio kada je video nastao, a uz samo nekoliko klikova autor je mogao doći do podatka da u pitanju nije obred, već posjeta jevrejske delegacije Tačiju 2020.  

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest i klikbejt. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article