Reciklirani tvit iz februara – Manipulacija činjenicama

1236
tamara-nikcevic-tvit

Reciklaža informacija je česta pojava na društvenim mrežama. Ipak, nije svaka reciklaža ista. Neke imaju za cilj da podsjete na određeni događaj, dok druge imaju za cilj da u određenom političkom momentu doliju ulje na vatru, pa makar to bio tvit, tako što ne napominju da se radi o staroj informaciji.

Takva vrsta reciklaže je objava portala IN4S:

U prilog ovoj tvrdnji IN4S dodaje skrinšot sa Instagram naloga BuntCG u kojem se vidi tvit Tamare Nikčević sa navodima o Krivokapiću.

Da, tačno je da je Nikčević ove redove posvetila Krivokapiću. Ipak, ono što nije napomenuto u tekstu je da njen tvit nije posvećen aktuelnom političkom trenutku.

Originalni tvit Tamare Nikčević objavljen je 14. februara ove godine, tačnije u periodu kada je Socijaldemokratska partija (SDP), čiji je Krivokapić počasni predsjednik, odbila da na Cetinju formira vlast sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), već je lokalnu vlast formirala sa Starom gardom LSCG uz podršku Demokrata.

Pristalice takozvanog suverenističkog bloka su u tom period vršile politički pritisak i pozivale SDP da formira vlast sa DPS-om i Socijaldemokratama vrlo često prozivajući Krivokapića i predsjednika SDP-a Raška Konjevića.

Iako je tvit Tamare Nikčević tačno prenijet, on se svakako ne može staviti u kontekst aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori i u pitanju je manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ova objava dobija i ocjenu reciklaža. Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article