Reciklirani tvit iz februara – Manipulacija činjenicama

1592
tamara-nikcevic-tvit

Reciklaža informacija je česta pojava na društvenim mrežama. Ipak, nije svaka reciklaža ista. Neke imaju za cilj da podsjete na određeni događaj, dok druge imaju za cilj da u određenom političkom momentu doliju ulje na vatru, pa makar to bio tvit, tako što ne napominju da se radi o staroj informaciji.

Takva vrsta reciklaže je objava portala IN4S:

“Takmičenje ko mrzi svoje srpske korijene više: Nikčević optužuje Krivokapića da ,,tajno radi“ za srpstvo”.

“Nikčević je otišla i korak dalje te je, nezadovoljna viješću o usaglašavanju nacrta Temeljnog ugovora između jedine kanonske crkve u Crnoj Gori – Srpske Pravoslavne Crkve i nove Vlade na čelu sa Dritanom Abazovićem, Krivokapića otpužila i za veleizdaju, te mu ironično i ,,čestitala“ pokazujući time javno da novo-crnogorska ideologija tek što je nastala – već jede sopstvenu djecu”, navodi IN4S.

– Nije Ranko Krivokapić slučajno aktiviran nakon sedam godina tihovanja: izvršio je zadatak, prokomentarisala je na Instagramu ljubiteljka Mila Đukanovića, ogorčena što Ranko Krivokapić, iako jedan od najistaknutijih perjanika srbo-mržnje u Crnog Gori, po njoj ne mrzi srpski narod dovoljno”, piše u tekstu IN4S-a.

U prilog ovoj tvrdnji IN4S dodaje skrinšot sa Instagram naloga BuntCG u kojem se vidi tvit Tamare Nikčević sa navodima o Krivokapiću.

Da, tačno je da je Nikčević ove redove posvetila Krivokapiću. Ipak, ono što nije napomenuto u tekstu je da njen tvit nije posvećen aktuelnom političkom trenutku.

Originalni tvit Tamare Nikčević objavljen je 14. februara ove godine, tačnije u periodu kada je Socijaldemokratska partija (SDP), čiji je Krivokapić počasni predsjednik, odbila da na Cetinju formira vlast sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), već je lokalnu vlast formirala sa Starom gardom LSCG uz podršku Demokrata.

Pristalice takozvanog suverenističkog bloka su u tom period vršile politički pritisak i pozivale SDP da formira vlast sa DPS-om i Socijaldemokratama vrlo često prozivajući Krivokapića i predsjednika SDP-a Raška Konjevića.

Iako je tvit Tamare Nikčević tačno prenijet, on se svakako ne može staviti u kontekst aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori i u pitanju je manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ova objava dobija i ocjenu reciklaža. Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article