vidovdan

Odnosi Srbije i Kosova vječita su tema regionalnih medija, onih koji kredibilno izvještavaju o dešavanjima između te dvije zemlje, ali i onih koji koriste prilike da kroz svako pominjanje Kosova guraju određenu političku agendu. Strasti posebno proključaju na Vidovdan, odnosno 28. juna, kada se obilježava i godišnjica Kosovskog boja.

I ove godine veliki broj Srba iz regiona zaputio se na Vidovdan na Kosovo kako bi obilježili praznik i godišnjicu čuvene bitke.

Na Gazimestanu je bio prisutan veliki broj kosovskih policajaca, a građanima koji su dolazili na proslavu nije dozvoljeno da nose majice srpskom ikonografijom. Kosovska policija uhapsila je jednu osobu što je u određenim medijima pokrenulo niz dezinformacija.

„Šiptarski teror na Gazimestanu! Mladić iz Beograda uhapšen bez povoda!“ objavio je portal Nacionalist.

Na isti način o hapšenju je izvijestio i Informer.

Ipak, Nedeljković, kako je saopštila kosovska policija, nije uhapšen bez povoda. Oni su, kako je prenio Radio Slobodna Evropa, uhapšen zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

“Sve dalje radnje će se sprovoditi u saradnji i koordinaciji sa nadležnim tužiocem”, navedeno je u saopštenju.

Nedeljkoviću je kasnije određen pritvor od 30 dana i prebačen je u zatvor u Kosovskoj Mitrovici.

Ova objava dobija ocjenu pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

In this article