Recikliranje: Ršumovićeva fotografija je sa ranijih protesta u Srbiji

2570

Na nedavno održanim protestima širom Srbije, okupile su se hiljade građana, koji su blokadom saobraćajnica iskazali nezadovoljstvo zbog odluke vlasti u toj zemlji da kompaniji Rio Tinto dozvole iskopavanje litijuma. Podršku protestima pružili su, osim boraca za zdravu životnu sredinu, mnoge poznate ličnosti iz Srbije. A za one koji ovoga puta nisu bili na protestu, mediji i društvene mreže su se potrudile da ih ipak tu smjeste.

Tako se i Ljubivoje Ršumović, poznati dječji pjesnik, sudeći prema medijskim izvještajima, našao na ulicama Beograda.

“Podršku protestima širom Srbije koju je juče dao i svojim fizičkim prisustvom tako veliki i neponovljivi Ljubivoje Ršumović u njegovoj 82 godini, njegov lik i djela, skromnost, za mene lično je najposebniji, najdivniji i najplemenitiji momenat sa jučerašnjeg protesta” , navedeno je u objavi jednog fejsbuk korisnika.

Na portalu Serbiantimes, takođe vijest da je Ršumović bio na protestima u Beogradu, a vijest je podijeljena na fejsbuku i “šerovana” 48 puta.

Portal noizz.rs objavio je kako je Ršumović ni mjesec dana nakon što se oporavio od kovida podržao proteste.

“Ljubivoje Ršumović je pre dve nedelje izašao iz bolnice, u kojoj je bio zbog korona virusa. Sada je izašao zajedno sa narodom u Beogradu, kako bi blokirao ulice i podržao one koji se protive Zakonu o eksproprijaciji” navodi se u tekstu ovog portala.

Šta je istina?

Istina je da je Ršumović podržao ekološke proteste, ali 2019. godine, ne decembra 2021. Fotografija sa protesta koju su mediji i fejsbuk korisnici naširoko objavljivali prethodnih dana je iz 2019. kada je Ršumović bio na protestu protiv malih hidroelektrana ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. O tome svjedoči fotografija sa fejsbuk stranice Urbano Šabac na kojoj je te godine objavljena fotografija Ršumovića.

“Jedan od heroja našeg detinjstva, Ljubivoje Ršumović na protestu “Ne damo reke”…” piše u pomenutoj objavi.

Dakle, Ršumović jeste prepoznat kao borac za čistu životnu sredinu, ali je u pitanju stara fotografija.

Zbog toga objave sa društvenih mreža i portala dobijaju ocjenu manipulacija činjenicama i reciklaža.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.