Recikliranje: Ršumovićeva fotografija je sa ranijih protesta u Srbiji

2322

Na nedavno održanim protestima širom Srbije, okupile su se hiljade građana, koji su blokadom saobraćajnica iskazali nezadovoljstvo zbog odluke vlasti u toj zemlji da kompaniji Rio Tinto dozvole iskopavanje litijuma. Podršku protestima pružili su, osim boraca za zdravu životnu sredinu, mnoge poznate ličnosti iz Srbije. A za one koji ovoga puta nisu bili na protestu, mediji i društvene mreže su se potrudile da ih ipak tu smjeste.

Tako se i Ljubivoje Ršumović, poznati dječji pjesnik, sudeći prema medijskim izvještajima, našao na ulicama Beograda.

Na portalu Serbiantimes, takođe vijest da je Ršumović bio na protestima u Beogradu, a vijest je podijeljena na fejsbuku i “šerovana” 48 puta.

Portal noizz.rs objavio je kako je Ršumović ni mjesec dana nakon što se oporavio od kovida podržao proteste.

Šta je istina?

Istina je da je Ršumović podržao ekološke proteste, ali 2019. godine, ne decembra 2021. Fotografija sa protesta koju su mediji i fejsbuk korisnici naširoko objavljivali prethodnih dana je iz 2019. kada je Ršumović bio na protestu protiv malih hidroelektrana ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. O tome svjedoči fotografija sa fejsbuk stranice Urbano Šabac na kojoj je te godine objavljena fotografija Ršumovića.

Dakle, Ršumović jeste prepoznat kao borac za čistu životnu sredinu, ali je u pitanju stara fotografija.

Zbog toga objave sa društvenih mreža i portala dobijaju ocjenu manipulacija činjenicama i reciklaža.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.