Ne prestaju laži o fudbalerima i vakcini: FIFA nije prikupljala podatke o „preminulima nakon vakcine“

964

Uspješni sportisti oduvijek su u centru pažnje javnost, a nažalost, odnedavno su se našli u fokusu dijela javnosti koji širi laži o vakcinaciji protiv COVID-19.

U posljednje vrijeme, svaki zdravstveni problem sportista povezuje se vakcinacijom. Tako smo raskrinkali neistine o fudbalerima Kristijanu Eriksenu, Serhiju Agueru, Čarliju Vejku, Džonu Fleku, nedavno preminulom mladom košarkašu Stevanu Jelovcu, kao i za niz drugih sportista o kojima su se širile laži.

Ovoga puta, oni koji šire neistine o vakcini sve su to sabrali u jednu veliku laž.

“Fifa objavila 109 preminulih trenera i igraca i preko 22.000 trajno ostecenih nakon cjepljenja, fudbaler Ikeme: ‘Dal je iko hrabar dovoljno da pita zasto? Ili cemo se praviti da se nista ne desava?“, navodi se u objavi koja se prethodnih dana viralno širi na Fejsbuku na našem govornom području.

Dio objave kojim se pita „Da li je iko dovoljno hrabar da pita zašto“, preuzet je, bez ikakvog objašnjenja, iz tvita bivšeg fudbalera Karla Ikeme.

Najveća fudbalska organizacija na svijetu, FIFA, niti je prikupljala niti objavljivala ikakve slične podatke niti je ukazala na rast srčanih problema među fudbalerima, što su potvrdili za Lead Stories.

“FIFA nema saznanja o porastu srčanih zastoja i nijedan slučaj nije obilježen kao povezan sa pojedincima koji su primili COVID vakcinu. Generalno, FIFA je u redovnom kontaktu sa vodećim istraživačkim centrima i ekspertima kako bi se radila istraživanja o različitim medicinskim temama”, kazali su iz FIFA za Lead Stories.

Dakle, podaci koji se viralno dijele su očigledna lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.