Vakcinacija nije odbrana od uragana, ali ne može da škodi

511

Uragan Ian odnio je više 100 života u SAD. Sezona prirodnih katastrofa u tom dijelu svijeta nije novost. Nije novost ni more dezinformacija koje ih prate.

U jednom postu na Fejsbuku pojavila se reciklirana izjava predsjednika Džoa Bajdena, koja je izvučena iz konteksta. Izjava je prevedena, uz dodatak sarkastičnog komentara:

Čitajući ove redove, stiče se utisak da je Bajden rekao da je vakcinacija presudna za odbranu od uragana.

Brojni svjetski fekt-čekeri “uhvatili” su ovu objavu i naglasili da se radi o reciklaži. Ona nema nikakve veze sa aktuelnim uraganom Ian, sa kojim se može dovesti u vezu jer je tajming, u najmanju ruku, interesantan. Bajden je ovu izjavu dao prošle godine. Na Jutjub kanalu Bijele kuće objavljena je 11-og avgusta. On jeste govorio o važnosti vakcinacije prije nego što uragani udare. Objasnio je i zašto:

U vrijeme Bajdenovog govora broj slučajeva obolijevanja od koronavirusa u SAD bio je u porastu, kao i broj smrti, usljed delta soja. Vakcinacija je bila dio zvanične politike institucija, kao mjera prevencije pred sezonu uragana, što je moguće provjeriti na sajtu CDC-ja, Nacionalne agencije za javno zdravlje.

Zbog reciklirane izjave, koja je pritom pogrešno protumačena, ova objava dobija ocjene recikLAŽA i lažna vijest.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.