Grafen i ulošci: Manipulacija eksperimentom

1188

Na internetu, na našem govornom području, postoji cijela zajednica koja grafen oksid vidi svuda oko sebe.

I po ko zna koji put, grafen oksid je tema dezinformacija.

“Malo grafen oksida u ženskim ulošcima koji idu direktno na intimnu regiju. Kao što vidite kada se isti pokvase oni postaju idealan provodnik i generator električne energije. Kada na to dodamo 5G koji može da cilja ovaj izvor EMG zračenja, onda nam svima postaje jasno da su meta ženski reproduktivni organi. Zar onda treba da nas čude razni karcinomi materice, jajnika ili ciste na jajnicima? U glavi psihopata kao što su Klaus Švab, ili Bil Gejts, ovo je odlično sredstvo za izazivanje neplodnosti kod žena i sredstvo za smanjenje populacije!”

Ovo se navodi u opisu Videa objavljenog na društvenim mrežama a koji prikazuje kako sijalica zasvijetli kada dođe u kontakt sa mokrom trakom u higijenskom ulošku koja sadrži, tvrdi se, grafen oksid.

Zapravo je ponovljen postupak koji je Jewel Sanitary Napkins, američka kompanija, izvela na svom Jutjubu demonstrirajući značaj grafen oksida u ženskim uloscima. Javno su prikazani, kako ističu, pozitivni efekti ove supstane poput: ublažavanja bola, zaštite od štetnih bakterija, ubrzavanja metabolizam i imunog sistema iako to za sada nije potrkrijepljeno nalazima  Američke agencije za hranu i ljekove.

Ako pažljivo posmatramo fizički oblik stvari, zaključićemo da su u oba slučaja korićeni isti uložak i ista sijalica od 7W.

Svjedoci smo i da na reklamama sve izgleda mnogo bolje i vrlo često se koriste trikovi da uveličaju efekat nekog proizvoda. Za to su u ovom slučaju upotrijebljene sijalice sa punjivom baterijom. Raskrinkavanje.ba je u svom istraživanju ove teme naišlo i na model, čini se, korišćenih sijalica pa među karakteristikama stoji da mogu čak da svijetle i u vodi.

Pošto nije prvi put viralan isti snimak, AFP Factuel se u analizi pozvao na nalaze stručnjaka koji su objasnili da sam grafen ne može generisati električnu energiju i potvrdili da je najvjerovatnije riječ o LED sijalici sa punjivom baterijom.

Grafen oksid u vakcini protiv koronavirusa i sijalice koje svijetle kad se stave na mjesto vakcinacije ispričane su pandemijske priče. Gotovo uvijek je riječ o netačnim navodima koji se nerijetko povežu sa “skrivenim planovima” za depopulaciju iza kojih stoje Gejts i Schwab, samo ovoga puta tako što će ulošci izazvati karcinome na jajnicima i neplodnost. No, sumnjamo da bi neka kompanija onda javno promovisala negativnu supstancu i bila u riziku da se “razotkrije”.

Kako za to nema dokaza, čak istraživanja nad životinjama pokazuju suprotno, taj dio priče okarakterisaćemo kao teoriju zavjere.

Ova objava dobija ocjene teorija zavjere i manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.