dritan-fizicka-likvidacija

Popis stanovništva u Crnoj Gori trenutno je jedna od najaktuelnijih tema u javnom diskursu a prema posljednjim informacija o najavljenom odlaganju, to će zasigurno i ostati bar još neko vrijeme.  

To podrazumijeva i nastavak kampanje dezinformisanja i manipulisanja izjavama javnih ličnosti koje se mogu povezati sa ovim procesom. Jedna od njih je i izjava premijera u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića koju je 23.10. na svom sajtu objavio Red portal. 

“Predsednik crnogorske vlade i predsednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović izjavio je da se najveći broj stanovnika u Crnoj Gori oseća kao Srbi” – navodi se u tekstu. 

Pomenuti portal je kao izvor objave naveo crnogorski portal CdM, ali ne i ono najvažnije – vrijeme kada je ona nastala.

Riječ je o izjavi koja datira još iz novembra 2021. godine i dio je intervjua koji je objavio hrvatski Večernji list, a povod je bila tadašnja aktuelna politička situacija u Crnoj Gori. 

Novinar je sa Abazovićem razovarao o mogućnosti organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora, uticaju Rusije i Srbije na Crnu Goru, a u tom kontekstu ga je zanimalo da li Srbija želi da nametne svoj uticaj preko Srpske pravoslavne crkve.

“Mnogi pokušavaju da nametnu uticaj u Crnoj Gori. Mnoge velike države to pokušavaju. Vi znate da su naši odnosi tradicionalno sa Srbijom najbolji i najveći, da najveći broj stanovništva, značajan dio stanovništva se osjeća Srbima, Mnogi su pobornici SPC to je njihovo pravo”, odgovorio je Abazović.

Tadašnju izjavu Abazovića prenijeli su i brojni crnogorski i regionalni mediji.

Dakle, ovako objavljena izjava Abazovića uz svjesno izostavljanje vremenskog okvira njenog nastanka u potpunosti mijenja kontekst i manipuliše potencijalnim čitaocima na način što je sugestivno povezuje sa predstojećim popisom.

Iz tog razloga, objavi dajemo ocjene manipulisanje činjenicama i reciklaža.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

In this article