Crnogorski političari nerijetko se nađu u svijetu dezinformacija ni krivi ni dužni.  

Posljednja u nizu je montaža tvita potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšeg gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića. U navodnom tvitu Vuković kaže: 

Ne smije se bojkotovati popis! 
Pokazimo koliko nas ima! 
A neka se ovi sto vas pozivaju na bojkot obavezu da ce za vas platiti kaznu pa nek onda pozivaju na bojkot 

Objavu prati opis:

I divlje pleme se doziva pameti

Vuković se obratio ovim povodom na mreži X i poručio da je u pitanju montaža:

Posljednjih dana intenzivirana je kampanja koja ima za cilj da, na različite načine (uključujući razne montaže) navede ljude u Crnoj Gori da učestvuju u planiranoj popisnoj PREVARI.
To samo znači da su pravi motivi organizatora popisa ‘pročitani’ i da će bojkot biti uspješan!

Vukovićev DPS i još nekoliko partija pozivali su na bojkot popisa, prije nego što je mandatar Milojko Spajić najavio da će biti odložen.

Vuković nije jedini političar koji je upleten u mrežu dezinformacija u vezi popisa stanovništva. Prije njega istu sudbinu navodno na mreži X doživjeli su lideri koalicije Za budućnost Crne Gore, Andrija Mandić i Milan Knežević. Njima je montažom “prilijepljeno” da će se na popisu izjasniti kao Crnogorci.

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore Raskrinkavanju je potvrđeno da se radi o montaži. 

Ovo je samo još jedna dezinformacija koja prati najavljeni popis stanovništva. Sve ostale možete pročitati u blogu na sajtu Raskrinkavanja. 

Sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article