“Redukcija a ne produkcija dječje smrti”: Bil Gejts ponovo meta teorije zavjere

1740

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta, uporedo sa pojavom koronavirusa postao je inspiracija mnogima za brojne teorije zavjere koje svakodnevno čitamo na internetu, a plasiraju se najčešće putem društvenih mreža.

Iako godinama prepoznat kao filantrop čija je humanitarna fondacija Bill & Melinda Gates jedan od najvećih donatora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), ime Bil Gejtsa već određeni vremenski period služi kao predmet dezinformisanja, između ostalog, na način što se dovodi u vezu sa pandemijom koronavirusa, čiji je, po mišljenju teoretičara – idejni tvorac, a sve u svrhu ostvarivanja svojih ciljeva.

Kao jedan od tih ciljeva vrlo često spominje se depopulacija stanovništva na planeti, pa je inspirisana time, Facebook stranica „Balkanci ustanite“, u jednoj objavi podijelila dva, kako oni tvrde povezana videa.  Ovu objavu na Fejsbuku je podijelilo 38 korisnika.

U prvom možemo vidjeti isječak iz jedne televizijske emisije, emitovane 2019. godine, čiji je gost Gejts. Preko videa je nalijepljen transkript navodnog dijela citata koji kaže:

 „Vidimo mnoge stvari koje se odvijaju veoma dobro, stvari poput produkcije dječije smrti“

Kada je riječ o drugom videu, radi se o snimku sa aplikacije TikTok, u kojem jedna žena bebi uzima bris nosa, vjerovatno za testiranje na kovid, na koji je sudeći po opisu, beba pozitivna.

-Ajde da povežemo ova dva snimka i da dodamo na to kinesku bagru koja sprema vakcine za djecu od 6 mjeseci do 11 godina…da li ste svjesni da je sada ili oni ili mi?, stoji u opisu Facebook objave.

Ako je uopšte i postojala dilema u vjerodostojnost ovih tvrdnji, ona je otklonjena nakon malo detaljnije analize. Pregledom dužeg snimka, ranije pomenutog televizijskog gostovanja Bil Gejts, nalazimo dio u kojem on objašnjava (1:10 min – 1:20 min) kako su on i supruga putujući vidjeli mnoge dobre stvari.

Putujemo po Africi, susrećemo se sa naučnicima. Vidimo mnoge dobre stvari, stvari poput redukcije dječije smrti“ kazao je tada Gejts.

Da je u pitanju redukcija, a ne “produkcija” smrti, svjedoče i članci i podaci o tome da se Gejtsova fondacija bavi upravo smanjenjem broja smrtnih slučajeva među djecom.

Imajući u vidu da je upotrebljen video u kojem je izmanipulisano Gejtsovim riječima I mogućom omaškom, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama