Regionalni portali lišavanje slobode Božovića predstavili kao obračun Milatovića sa Srbima 

855

Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), lišilo je slobode predsjednika opštine Budva, Mila Božovića, a regionalni mediji su ovu informaciju predstavili u kontekstu netrpeljivosti prema Srbima. 

Izvještavajući o ovom slučaju, prortali 24Sedam, Srbija danas, Vojvodina info, Vojvodina uživo, Gradskeinfo.rs, NSuzivo.rs prenijeli su informaciju praćenu naslovom: 

“Jakov gori od Đukanovića: Počela hapšenja najviđenijih Srba u Crnoj Gori” 

U tekstu regionalnih medija se navodi da je Milatović odlučio da “hapsi najviđenije Srbe u Crnoj Gori”, umjesto da se obračuna sa “kriminalnom hobotnicom Mila Đukanovića”, te da je time pokazao svoje pravo lice. 

“Samo jedanaest dana od pobede na izborima, koju su mu doneli prvenstveno Srbi iz Crne Gore, bilo je potrebno da Jakov Milatović otkrije svoje pravo lice i pokaže da je Milo Đukanović možda otišao sa čela države, ali da njegova politika definitivno ostaje. 

To dokazuju današnja hapšenja u nekoliko gradova širom Crne Gore u kojima je, prema još nezvaničnim informacijama, priveden i predsednik opštine Budva, Milo Božović. 

I umesto da se posle pada Đukanovića nova vlast obračunava sa njegovom kriminalnom hobotnicom, o kojoj su pisali i svetski mediji, Milatović se opredelio da, poput Turci tokom seče knezova, hapsi najviđenije Srbe u Crnoj Gori”, navodi se između ostalog u tekstovima regionalnih portala. 

Ovu vijest je podijeljena i na Fejsbuku

Navodi regionalnih medija su besmisleni iz više aspekata, ali počnimo od osnovnih činjenica. 

Nacionalna opredijeljenost nije predmet krivične odgovornosti 

Predsjednik opštine Budva, Mila Božovića lišen je slobode zbog sumnje da je izvršio više krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i šverca narkotika, a ne zbog njegove nacionalne opredijeljenosti. 

“Postoje osnovi sumnje da je Božović učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, saopštio je portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić za Radio Slobodna Evropa. 

Narativ o ugroženosti građana srpske nacionalnosti je učestao, te su srpski portali i informaciju o hapšenju ovog zvaničnika predstavili kao selektivnost crnogorskog pravnog sistema. Osim što akcija Specijalnog policijskog odjeljenja nema veze sa nacionalnom opredijeljenošću Božovića, lišavanje slobode predsjednika opština Budva nema veze sa Jakovom Milatovićem. 

Predsjednik države nema ovlašćenje da hapsi, niti da izdaje nalog za hapšenje 

Novoizabrani predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović još uvijk nije preuzeo dužnost od Mila Đukanovića. Đukanoviću mandat ističe 20. maja, kada će Milatović biti zvanično inaugurisan. 

Ustav Crne Gore, tačnije član 95, definiše nadležnosti predsjednika države, a nijedna se ne odnosina hapšenje, niti izdavanje naloga za hapšenje. 

Zakon o predsjedniku takođe ne ovlašćuje predsjednika da hapsi pojedince, kako tvrde regionalni mediji. 

Dakle, niti je predsjednik opštine Budva, Milo Božović uhapšen zato što je Srbin, niti Milatović ima ikakve veze sa akcijom Specijalnog policijskog odjeljenja. 

Objave regionalnih medija ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article