Lažna vijest o smrtnim slučajevima djece u Kanadi  

472

Uprkos brojnim relevantim dokazima o značaju vakcine protiv koronavirusa teoretičari zavjere ne prestaju da šire neutemeljene tvrdnje o njenoj štetnosti i navodnim posljedicama sa smrtnim ishodom.  

U jednoj od tih objava na  Fejsbuku  podijeljen je skrinšot drugog korisnika ove društvene mreže na kome su prikazane fotografije nekoliko djece uz natpis „Masovni pomor u Kanadi: Na hiljade potpuno vakcinisane i zdrave djece preminulo“. Na skrinšotu se nalazi i internet adresa sajta Epoha, koji je objavio tekst sa ovim naslovom. 

„Hiljade potpuno vakcinisane zdrave djece u Kanadi umrlo je “iznenada i neočekivano” prema novobjavljenim podacima”, dodaje se u tekstu. 

U samom tekstu se ne navodi nijedan konkretan dokaz kojim bi se ove tvrdnje potkrijepile. 

Naime, ispod ove rečenice u tekstu se nalaze objave koje su preuzete sa različitih sajtova o smrti  nekoliko djece u Kanadi u različitim vremenskim intervalima u ovoj i prošloj godini. Ono što je zajedničko svima da su se bavili nekom vrstom sporta, dok u tim objavama nema nijedne informacija da su ova djeca umrla zbog vakcine. 

U tekstu portala Epoha se navodi i sljedeće: 

„Vjerujem da mRNA vakcine za COVID-19 ozbiljno oštećuju imunološki sastav i srca male djece. Ovo oštećenje može potrajati 6-12 mjeseci da se potpuno manifestira.  Nije iznenađujuće da se kanadske zdravstvene vlasti pokušavaju pretvarati da se ove iznenadne smrti najmlađih kanadskih sportista ne događaju”. 

Međutim ko je ovo izjavio, kada i gdje nije poznato. 
 
Da vakcine ne slabe imunološki sistem pisali smo ranije, kao i o neutemeljenim tvrdnjama u kojima se smrt sportista povezuje sa vakcinom protiv koronavirusa

Prema posljednjim podacima (objavljenim 03.03.2023.) u Kanadi je ukupno prijavljeno 427 slučajeva sa smrtnim ishodom nakon vakcinacije. Tamošnje zdravstvene vlasti naglašavaju da iako su smrtni slučajevi zabilježeni nakon vakcinacije protiv koronavirusa, oni nijesu nužno povezani sa vakcinom. 
 
Dakle, ne možemo govoriti o povezanosti vakcinacije sa smrtnim slučajevima, a naročito ne o “masovnom umiranju”.  
 
Dodatno, u izvještajima svjetskih medijskih agencija i medija ili zvaničnim saopštenjima zdravstvenih institucija nije moguće pronaći bilo kakvu informaciju koja bi se odnosila na masovno umiranje djece u Kanadi, kako se to tvrdi u ovoj spornoj objavi. 

Zbog  svega navedenog ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.  
 
Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article