Reporteru pozlilo zbog toplotnog talasa, a ne vakcine

1129
crna-gora-protjerala-ruskog-diplomatu-dezinformacije

Pojedinci koji konstantno šire dezinformacije na društvenim mrežama nikako da prestanu i pored toga što bivaju opominjani ili čak blokirani. Uvijek pronađu način da dođu do širokih masa tako što naprave drugi, treći, pa po potrebi i deseti profil i onda iznova objavljuju netačne informacije. Ovog puta prenešena je informacija da je reporteru pozlilo, ali uz netačnu interpretaciju događaja.

REPORTER pada kao kruška usred izveštavanja sa terena….

….INFARKT…. IZNENADA… novo NORMALNO

Davno poznat Facebook profil koji svaku objavu obilježi frazom ,,budite TV drugima” sada je objavio video snimak u kojem se tokom živog uključenja za argentinsku televiziju El Nueve reporter Karlos Ferara srušio na zemlju izvještavajući ispred COVID centra u Buenos Aiersu.

Na dostupnom snimku se vidi da je reporteru pozlilo oko podne, u 12:29h dok se nekoliko minuta kasnije, tačnije u 12:44h, ponovo uključio voditelj koji je rekao da se njegov kolega oporavlja. To je potvrđeno i na zvaničnom Twitter nalogu televizije.

Taj video iskoristio je pomenuti Facebook korisnik koji je pokušao da aludira na, kako piše, novu normalnost. Iako nije precizirao šta to konkretno znači,  ,,novoNormalno”  koristio je više puta u objavama koje se odnose na vakcinaciju. Prema komentarima ispod objave, poput ,,Wrong booster” i ,,globalno zatopljenje”, u opticaju su dvije verzije: jedni tumače da je vakcina protiv koronavirusa glavni krivac, a drugi misle na fenomen globalnog zagrijavanja.

Iako je na snimku vidno istaknuto da je zdravstvena ustanova utvrdila da je toplotni udar uzrok nedaće, upoređivanje teksta iz opisa sa prethodnim objavama korisnika i istaknutim riječima, navodi na zaključak da su iznesene tvrdnje ipak svjesno vezane za koronavirus.         

Utvrđeno je da je došlo do dekompenzacije usljed visoke temperature koja je tog dana,13. januara 2022. godine, dostigla 37 stepeni celzijusa u glavnom gradu Argentine. Nakon odrađenih pregleda, utvrđeno je da su reporteru svi parametri normalni, te da je uzrok kolapsa bio toplotni talas. Ni u jednom kontekstu nije pomenuta vakcina, s toga, pod pretpostavkom da se ironična riječ, takođe već upotrebljivana ,,iznenada” i ,,novoNORMALNO” odnose na vakcinaciju, tu mogućnost isključujemo.

Argentina se posljednjih godina suočava sa značajnim klimatskim promjenama koje utiču na uslove života. Ova država prolazi kroz namanje jedan do četiri toplotna talasa svake godine, a neki traju dugo i budu prilično ekstremni. Takva je bila i nedelja u kojoj je reporteru pozlilo.

Koronavirus, međutim, nema ništa sa tim, pa je način interpretacije tog video snimka lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article