Pomiješali intervjue: Fauči govorio o maskama, a ne o PCR testu

1256
rus-ubistvo

Nakon dvije godine pandemije teško da ima osobe koja se nije makar jednom testirala na COVID-19. Glavni alat za otkrivanje ove bolesti je PCR test, koji negatori pandemije i antivakseri iznova proglašavaju nevaljanim.

Ovoga puta, u te svrhe iskorišćen je dio intervjua doktora Entonija Faučija.

U opisu videa se navodi:

„ŠOK IZ AMERIKE, UKIDA SE PCR TEST Dr. Fauci objašnjava što je utjecalo na promjenu preporuke u CDC.

(U MAJU 2020. NEZAVISNI STRUČNJACI SU REKLI DA JE PCR TEST NEVALIDAN I PROGLASILI SU IH TEORETIČARIMA ZAVJERE…)

Dr. Fauci: “Podaci su jasni. Sada kada imamo Delta varijantu, to je promijenilo cjelokupnu sliku, jer kada pogledate nivo virusa, nivo virusa u cijepljenima koji su zaraženi Delta varijantom je potpuno jednak nivou virusa u necijepljenima koji su zaraženi, i to je problem, ti podaci su vrlo uvjerljivi, ta činjenica je pokrenula promjenu u CDC vodiču.”

Podsjetimo se, postojeći RT-PCR test je bio glavni dijagnostički alat koji je bio osnova, dakle alfa i omega, za utvrđivanje, a posljedično prebrojavanje oboljelih i umrlih od COVIDA-19, te proglašenje pandemije COVIDA-19 u 2020. godini koja traje cijelo vrijeme nakon toga. Međutim, nakon masovnog prociiepljivanja stanovništva SAD-a (kao i cijelog svijeta) eksperimentalnim cjepivom protiv COVIDA-19, CDC je 21. srpnja 2021. objavio hitnu preporuku laboratorijima širom zemlje da se dosadašnji PCR test povuče iz upotrebe, te konačno prestane koristiti do kraja 2021. godine s objašnjenjem da isti ne može razlikovati SEZONSKU GRIPU od COVIDA-19. (Znači do kraja godine treba da prodaju zalihe testova, pa će ga ukinuti)“.

U isječku intervjua, objavljenog još u julu 2021. godine, Fauči navodi kako je „Delta soj promijenio čitavu situaciju“.

„Kada pogledate nivo virusa u nazofaringama (nosu i grlu) vakcinisane osobe koja je zaražena Delta sojem, isti je kao kod nevakcinisane osobe. To je problem, ti su podaci uvjerljivi i to je pokrenulo promjene u uputstvima CDC-a“, naveo je američki epidemiolog.

Kod Faučijeve izjave nema ništa sporno. Ipak, ovaj isječak, kao ni intervju, ne odnose se na PCR test, već je jasno da je Fauči govorio o maskama, što je jasno naznačeno na kajronu ispod gdje se navodi:

„Dr Fauči o promjenama u CDC-ovom uputstvu za maske“.

Fauči govorio o maskama

Kako se može čuti u intervjuu, Fauči je pojasnio da je obavezno nošenje maske, jer je kod Delta soja nivo virusa u nosu i grlu isti kod vakcinisanih i nevakcinisanih, isti. On je u istom intervjuu objasnio da je prije 60 dana, odnosno prije pojave Delta soja, nivo virusa u nosu i grlu vakcinisanih bio značajno manji nego kod nevakcinisanih, ali da to nije slučaj sa delta sojem.

Tvrdnje da CDC povlači PCR test „jer ne razlikuje COVID od gripa“ nisu novost. Njima smo se bavili i ranije kada smo objasnili da se jednostavno mijenja protokol testiranja, a da CDC nije „priznao da PCR test ne razlikuje Covid od gripa“.

Ova objava dobija ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article