Pomiješali intervjue: Fauči govorio o maskama, a ne o PCR testu

980
rus-ubistvo

Nakon dvije godine pandemije teško da ima osobe koja se nije makar jednom testirala na COVID-19. Glavni alat za otkrivanje ove bolesti je PCR test, koji negatori pandemije i antivakseri iznova proglašavaju nevaljanim.

Ovoga puta, u te svrhe iskorišćen je dio intervjua doktora Entonija Faučija.

U opisu videa se navodi:

U isječku intervjua, objavljenog još u julu 2021. godine, Fauči navodi kako je „Delta soj promijenio čitavu situaciju“.

Kod Faučijeve izjave nema ništa sporno. Ipak, ovaj isječak, kao ni intervju, ne odnose se na PCR test, već je jasno da je Fauči govorio o maskama, što je jasno naznačeno na kajronu ispod gdje se navodi:

Fauči govorio o maskama

Kako se može čuti u intervjuu, Fauči je pojasnio da je obavezno nošenje maske, jer je kod Delta soja nivo virusa u nosu i grlu isti kod vakcinisanih i nevakcinisanih, isti. On je u istom intervjuu objasnio da je prije 60 dana, odnosno prije pojave Delta soja, nivo virusa u nosu i grlu vakcinisanih bio značajno manji nego kod nevakcinisanih, ali da to nije slučaj sa delta sojem.

Tvrdnje da CDC povlači PCR test „jer ne razlikuje COVID od gripa“ nisu novost. Njima smo se bavili i ranije kada smo objasnili da se jednostavno mijenja protokol testiranja, a da CDC nije „priznao da PCR test ne razlikuje Covid od gripa“.

Ova objava dobija ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article