Dolazak ruskog humanitarnog konvoja u italijanski grad Bergamo, koji je jedan od žarišta pandemije COVID -19, portal In4s je iskoristio da na osnovu sličnosti zastava Rusije i Srbije plasira tekst sa manipulativnim sadržajem.

Tekst je objavljen 26. marta pod naslovom

U njemu se navodi:

Ovu objavu prenio je portal Pravda.rs.

Tekst se zasniva na snimku video agencije Ruptly koju finansira ruska vlada. Na snimku se vidi dolazak konvoja sa ruskim medicinskim ekspertima i opremom u Bergamo. Sva vozila u konvoju imaju iste oznake, naljepnice i zastavice na kojima su u srcima ruska i italijanska zastava uz poruku “Iz Rusije s ljubavlju”. Takođe, na svim vozilima je istaknuta i državna zastava Ruske Federacije.

Rusija i Srbija imaju iste boje na svojim zastavama koje su različito poređane. 

Zastava Ruske Federacije ima oblik pravougaonika i sastoji se od tri jednake horizontalne trake:  gornja – bijela, srednja – plava i donja crvena.

Srbija koristi dvije zastave – državnu i narodnu.  Narodna zastava je horizontalna trobojka sa poljima istih visina, odozgo na dolje: crvena, plava i bijela.

Na video snimku se vidi da je na jednom od ruskih vojnih kamiona zastava te države bila okrenuta naopačke, odnosno, horizontalni niz je bio odozgo crvena, plava, bijela što je detalj koji je In4s iskoristio da napiše tekst. Sve druge ruske zastave na kamionima u konvoju bile su u horizontalnom nizu  – bijela, plava, crvena.

Informacije o dolasku ruskih konvoja u Italiju portali In4s i Pravda  interpretirali su na obmanjujući način zbog čega tim medijskim sadržajima dajemo ocjenu “manipulacija činjenicama”.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

IN4s: Manipulisanje činjenicama | Pravda: Manipulisanje činjenicama