Ruska medijska propaganda pravdana francuskim državljanstvom

1598
medijska-propaganda-manipulacija

Rat Ukrajine i Rusije koji je prethodnih sedam dana glavna tema svih medija, uveliko se vodi i na društvenim mrežama i tradicionalnim novinarskim kanalima. Medijska propaganda znači da – jedni podržavaju proruske stavove, drugi ukrajinske, pa je sve teže prepoznati istinu u sadržaju koji se plasira. 

Novinari, kao glavni prenosioci informacija, imaju veliku odgovornost za ono što prenose javnosti. Ipak, čini se da pojedini nisu svjesni uloge koje im je povjerena. To je pokazao i slučaj “francuske”novinarke  Christelle Néant, koju su proruski mediji pokušali da predstave kao nepristrasnog svjedoka rusko – ukrajinskog rata. 

Portal fakt.me objavio je videosnimak izvještaja novinarke, koja, kako tvrde realno prenosi stanje iz Ukrajine.

U pomenutom izvještaju nepristasna francuska novinarka, govori o tome kako zapadni mediji ne žele da kažu da je ukrajinska vojska ta koja bombarduje civile.

-Ne žele da znaju za to, ne žele da objave – kaže  Christelle Néant. 

Ko je ustvari Neant i šta je njeno  zaduženje?

U Donjecku, postoji određeni broj medija koji prevodi pro-kremljske kampanje dezinformacija na francuski i engleski a za zapadnu publiku. O tome je pisao portal euvsdisinfo.eu, koji je detaljno objasnio slučaj novinarke Krisel Neant. 

Donbas Insajder, uglavnom prevodi članke sa ruskog iz proruskih medija sa utvrđenim iskustvom u dezinformacijama. Dakle, javlja se sumnja da je u pitanju ruska medijska propaganda.

Evropska platforma za demokratske izbore (EPDE) organizacija koja se bavi posmatranjem izbora, objavila je na svom sajtu profil Neant. Navodi se da je Kristel Neant francuska novinarka.

Da se ne radi o nepristranom francuskom izvještaču, potvrdili su i kosovski fakt čekeri u objavi u kojoj navode da je Neant specijalista za ruske dezinformacije.

Dakle, sve pomenute objave ukazuju na to da se ne radi o francuskoj novinarki, koja je u Ukrajinu došla sa misijom prenošenja objektivnih i tačnih informacija, već se radi o pripadnici ruske propagandne mašinerije koja je porijeklom iz Francuske,a čiji izvještaji obiliju dezinformacijama, zbog čega objava portala fakt.me dobija ocjenu manipulacija činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article