Protest „lažnih roditelja“ protiv vakcinacije

1498
vakcinacija-dezinformacije

Iako građani širom svijeta ostvaruju svoje pravo na protest sa takvih skupova često dobijamo dezinformacije po pitanju vakcinacije i pandemije.

Snimak sa protesta u Švajcarskoj na kojem su okupljeni nosili mrtvačke kovčege sa imenima djece koja su navodno preminula od vakcinacije širi se internetom uz tvrdnju:

„Održan je masovan PROTEST roditelja i rođaka u znak sećanja na decu koja su umrla POSLE vαkcinisanja…. Budite pažljivi i volite svoju decu.. .“

Ipak, činjenice nam govore drugo.

Svis medik, švajcarski institut zadužen za lijekove, objavio je da u toj zemlji od 1. januara 2021. do 12. januara ove godine nije bilo smrtnih slučajeva od posljedica vakcinacije.

Prijavili su da je na više od 14,5 miliona doza vakcine 4.227 ozbiljnih neželjenih reakcija, ali smrtnih slučajeva nije bilo.

Takođe, netačno je da je u pitanju bio protest roditelja i rođaka „djece koja su umrla poslije vakcinisanja“.

Protest je organizovao “Kolektiv za detinjstvo, obrazovanje, zdravlje i pravo“, iz kojeg su za AFP potvrdili da su u pitanju „simbolični kovčezi“.

Zbog toga, ova objava dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article