Savjet ne šalje, niti može slati vojsku Crne Gore u Ukrajinu 

2017
vojska-crne-gore-lazna-vijest

Podgrijavanje tenzija u ionako nestabilnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i cijeloj Evropi, samo može da nanese veliku štetu našem društvu. Stvaranje panike se lako postiže objavljivanjem lažnih vijesti i dezinformacija, i to u trenutku dok se na ulicama održavaju protesti političkih partija i nekih drugih organizacija. Stvar je još teža ako neko u jednačini pominje vojsku.

IN4S  je uoči održavanja sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost objavio tekst koji prati naslov:

Taj portal se pozvao na ‘više izvora u Vladi’, koji navodno pominju vojsku i gdje se dodaje:

IN4S je objavio kratku informaciju koju prati i informacija da se taj portal našao na meti Fejsbuka, te da će tekstove vezano za Ukrajinu plasirati na Telegram grupi.

Šta se dogodilo na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost?

Hitna sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost, koju čine predsjednici Crne Gore, Vlade i Skupštine, bila je zakazana za 2. mart 2022. godine, na prijedlog predsjednika države, Mila Đukanovića. 

Sjednica se ipak nije održala. Kako je saopšteno iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića, nijesu bili ispunjeni uslovi za njeno održavanje.

U saopštenju je istaknuto i to da Vlada, cijeneći bezbjednosnu situaciju i obaveze države koje proizilaze iz međunarodnih sporazuma, podržava sve odluke Sjevernoatlanskog saveza. 

Oglasio se i predsjedavajući Skupštine, Strahinja Bulajić, koji u video poruci ističe da je na sjednici bilo otvoreno pitanje njegovog legitimiteta kao vršioca dužnosti predsjednika Parlamenta. On kaže da je to pitanje postavio predsjednik Vlade, te da je kao čovjek i političar jasno saopštio svoj stav da je protiv slanja crnogorskih vojnika van granica Crne Gore, te da vojska ne treba da učestvuje u bilo kakvim ofanzivnim vojnim akcijama.  

On je dodao i da je to bio pokušaj da se na brzinu donese odluka o angažovanju naših vojnika, bez stava predstavnika Skupštine, što, kako je istakao, “predstavlja svojevrstan puzajući državni udar i dodatno destabilizuje Crnu Goru”.

Nakon toga reagovalo je i Ministarstvo odbrane (MO). U saopštenju se navodi da na stolu nije bio prijedlog da crnogorsku vojsku šalju u rat. 

Imajući u vidu činjenicu da Ukrajina nije članica NATO, ističe se u saopštenju MO, to znači da snage Alijanse neće biti raspoređivane na teritoriji te zemlje, što su istakli i zvaničnici Alijanse. Prijedlog je podrazumijevao upućivanje pripadnika VCG u sastav snaga NATO za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize, kao i nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme angažovanja u sastavu snaga.

Na sve to reagovao je i predsjednik Đukanović, u čijem saopštenju je poručeno da su neistinite i zlonamjerne tvrdnje da je Savjet trebalo da odlučuje o slanju crnogorskih vojnika u Ukrajinu. 

Kada se pogledaju zvanična saopštenja ključnih institucija, jasno je da je netačna objava portala IN4S da „Đukanović i Injac upućuju 120 crnogorskih vojnika u Ukrajinu“. Zbog toga joj dajemo ocjenu „lažna vijest“. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article