Ruska vojska nije očistila vazdušni prostor Ukrajine

2521
ruska-vojska-dezinformacije

U Ukrajini je Parlament još u srijedu veče, 23. februara proglasio vanredno stanje u državi, samo nekoliko sati prije nego što je zvanična Moskva odlučila da napadne tu zemlju. To je svakako uticalo na brojne situacije i kretanja, a svakako, na one i na nebu. Ipak, dezinformatori su to iskoristi i okrenuli priču u korist Rusije, a glavna tema je ruska vojska. Na Fejsbuk profilu Vaseljenska TV  objavljena je mapa vazdušnog prostora iznad Ukrajine, što prati tekst:

Ruske VKS u poptunosti očistile vazdušni prostor iznad Ukrajine. 

Riječ je o internet televiziji koja na Fejsbuku ima preko 43 hiljade pratilaca. 

Da ruska vojska, odnosno njene vazdušno – kosmičke snage, nemaju ništa sa ovom mapom, lako je utvrditi. Naime, pošto su odnosi između Ukrajine i Rusije već neko vrijeme tenzični, čiji vrhunac se vidio početkom ove sedmice, neke avio-kompanije su suspendovale letove i to već od utorka. 

Sada je nebo iznad te, ratom pogođene zemlje, čisto, što je odluka zvaničnog Kijeva od 24. februara. Ista situacija je i u Moldaviji, ali i dijelu Bjelorusije, što se može u svakom trenutku provjeriti na sajtu flightradar24.com.  

Zbog svega navedenog, ovoj objavi dajemo ocjenu ‘dezinformacija’.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

___

Edit: 02.03.2022.

Profil VaseljenskaTV objavio je ispravku u svojoj origanalnoj objavi, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article