Novinar CNN-a nije ubijen dva puta, niti je novinar

2173
novinar-cnna-lazna-vijest

Ruska invazija na Ukrajinu, kao što to čini svaki rat, pokrenula je lavinu dezinformacija na društvenim mrežama. Ipak, ovoga puta uočena je i nova pojava – dezinformacija o dezinformaciji. Na društvenim mrežama krenulo je kruženje navoda da je ukrajinska redakcija CNN-a objavila da je novinar Berni Gorens stradao u toj zemlji. Kako se istovremeno na drugom navodnom Tviter nalogu CNN-a tvrdi da je Berni Gors stradao u Avganistanu, na stranicama i portalima koji podržavaju invaziju Ukrajine počele su tvrdnje kako je novinar CNN-a „ubijen“ dva puta i kako je cilj ove dezinformacije da nanese štetu Rusiji.

„Virus lažnih tvitova Si-En-En-a usred ukrajinsko-ruske krize: Novinar preminuo dva puta – u Avganistanu i Ukrajini“, naslov je portala IN4S.

„Priča o novinaru Berniju Goresu, ubijenom u Avganistanu 2021. godine i u Ukrajini poslednjih dana, obilazi mnoge društvene table. Međutim, dokazano je da je vest apsolutno lažna, za šta postoje i dokazi. Prvi tvit, koji se pripisuje Si-En-En-u u Avganistanu, govori o novinaru po imenu „Berni Gores“, kojeg su navodno pogubili talibanski vojnici u Kabulu, nakon eksplozije u Bejrutu u avgustu 2020. godine. Drugi tvit takođe govori o „Berniju Goresu“, ali ga opisuje kao „aktivistu“ koji je bio prva američka žrtva rusko-ukrajinske krize. Ovaj tvit se pripisuje Si-En-En Ukrajina. U njihovom tvitu se navodi da je preminuo nakon što je eksplodirala mina koju su postavili Rusi“, piše IN4S.

IN4S dodaje i da „neki čak tvrde da nikada nije postojala osoba po imenu Berni Gores i da je to bila samo fikcija“.

I taj dio je zapravo tačan. Berni Gors nije bio novinar CNN-a, a svakako nema podataka o tome da je stradao u Avganistanu ili Ukrajini.

Tvitovi sa fotografijom čovjeka za kojeg se tvrdi da je Gors objavljeni su sa naloga „CNN Afghanistan“ i „CNN Ukraine“. Kako je pojasnio Politifact, nijedan od ovih naloga nije verifikovan kao zvanični nalog CNN-a.  

Takođe, Met Dornik, šef strateškog komuniciranja CNN-a potvrdio je za Rojters da nijedan od ovih naloga ne pripada toj televiziji i da ih nisu oni otvorili.

Štaviše, Snopes i Factcheck.org su utvrdili da je osoba sa fotografije zapravo „jutjuber“, Džordi Džordan.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article