Ruske studente ne protjeruju sa stranih univerziteta

2571
ruski-studenti-dezinformacije

U moru sankcija koje Zapad uvodi Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu, vrlo često izdvajaju se informacije koje nisu tačne, a kojima se želi ukazati na navodnu neopravdanu rusofobiju. U jednoj od pogrešnih tvrdnji pominju se i ruski studenti.

Takav primjer je objava sa fejsbuka u kojoj autor iznosi niz „činjenica“ kojima pokušava potkrijepiti tvrdnju da je „Zapad izgubio kompas u neprijateljstvu prema Rusiji.“

„Ruske studente protjeruju sa univerziteta širom svijeta“ , ističe fejsbuk korisnik.

Ova, kao i ostale informacije nisu potkrijepljene dokazima niti je naveden njihov izvor.

Da se ruski studenti ne protjeruju pisali su i StudyInternational i ScienceBussines koji su demantovali ove informacije.

„Evropski univerziteti nisu izbacivali ruske studente usred rusko-ukrajinskog rata, saopštila je Evropska asocijacija univerziteta (EUA). U tvitu, EUA, koja predstavlja preko 800 univerziteta i nacionalnih rektorskih konferencija u 48 evropskih zemalja, navela je „da je to neistina i EUA nije primila nikakav izvještaj o potencijalnom izbacivanju od strane bilo kog od njenih članova“, navodi se u članku StudyInternational-a.

Osim toga oni citiraju saopštenje udruženja francuskih univerziteta.

„Francuski univerziteti su takođe izdali saopštenje 1. marta 2022. godine, u kojem se navodi da francuski univerziteti nisu protjerivali ruske studente usred rata. „Francuski univerziteti odlučno demantuju navode da neki mediji kojima upravlja Rusija pokušavaju da ukaljaju reputaciju francuskih univerziteta“, navodi se u saopštenju“, stoji u članku.

Naslov teksta sa portala ScienceBussines glasi „Evropski univerziteti pogođeni ruskim dezinformacijama o isključenjima studenata“.

„Nekoliko organizacija i institucija moralo je da razjasni da ne izbacuje ruske studente nakon tvrdnji zvaničnika koji podržava Кremlj koji su kružili društvenim medijima“, navodi se u tekstu u kojem se takođe prenose saopštenja brojnih univerzitetskih udruženja.

Osim ove, po svemu sudeći netačne informacije, u fejsbuk postu izrečene su tvrdnje koje su djelimično tačne, međutim na manipulativan način se želi ukazati da iza pojedinih izolovanih incidenata stoji Zapad i antiruska propaganda.

Tako autor napominje napad na rusku ambasadu u Dablinu, do duše tvrdeći da je napadnut automobil ruskog ambasadora. Naime, u pomenutom napadu učestvovao je vozač kamiona koji je probio ogradu ispred rezidencije ruske ambasade u Dablinu. Da je ovaj događaj samo izolovani incident iza kojeg ne stoje vlasti u Irskoj potvrđuje činjenica da su vlasti u Irskoj bezbjednost ruske ambasade podigle na veći nivo stavljanjem zaštitnih ograda. U tekstu IrishTimes-a navodi se i kako se vozač koji je izazvao incident nalazi u pritvoru i čeka suđenje.

Pored toga, google pretraga po ključnim riječima ne daje rezultate koji bi potvrdili informaciju da je u Parizu napadnuta ruska crkva.

Sve što primjećujemo su naslovi da je u Parizu molotovljevim koktelom napadnut ruski umjetnički centar.

Kada je u pitanju konkretno napad na rusku crkvu, izdvaja se incident koji se nedavno dogodio, međutim ne u Parizu već u Kanadi.

Navodi o napadima na rusku djecu u školama u Češkoj su tačni, međutim i oni predstavljaju izolovane incidente, što potvrđuje osuda istih od strane premijera te zemlje.

„Premijer Petr Fiala osudio je napade na rusku djecu u češkim osnovnim školama, iako je takođe branio odluke svoje vlade da prestane da daje vize većini ruskih državljana i da pregleda Ruse koji su već u zemlji“, navodi se u članku.

Kada rezimiramo cijeli fejsbuk post zaključujemo da su u njemu iznijete brojne sporne tvrdnje od kojih su neke potpuno neistinite, a neke predmet manipulacija. Upravo zbog toga ova objava dobija ocjene dezinformacija i manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article