Ruske studente ne protjeruju sa stranih univerziteta

1885
ruski-studenti-dezinformacije

U moru sankcija koje Zapad uvodi Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu, vrlo često izdvajaju se informacije koje nisu tačne, a kojima se želi ukazati na navodnu neopravdanu rusofobiju. U jednoj od pogrešnih tvrdnji pominju se i ruski studenti.

Takav primjer je objava sa fejsbuka u kojoj autor iznosi niz „činjenica“ kojima pokušava potkrijepiti tvrdnju da je „Zapad izgubio kompas u neprijateljstvu prema Rusiji.“

Ova, kao i ostale informacije nisu potkrijepljene dokazima niti je naveden njihov izvor.

Da se ruski studenti ne protjeruju pisali su i StudyInternational i ScienceBussines koji su demantovali ove informacije.

Osim toga oni citiraju saopštenje udruženja francuskih univerziteta.

Naslov teksta sa portala ScienceBussines glasi „Evropski univerziteti pogođeni ruskim dezinformacijama o isključenjima studenata“.

Osim ove, po svemu sudeći netačne informacije, u fejsbuk postu izrečene su tvrdnje koje su djelimično tačne, međutim na manipulativan način se želi ukazati da iza pojedinih izolovanih incidenata stoji Zapad i antiruska propaganda.

Tako autor napominje napad na rusku ambasadu u Dablinu, do duše tvrdeći da je napadnut automobil ruskog ambasadora. Naime, u pomenutom napadu učestvovao je vozač kamiona koji je probio ogradu ispred rezidencije ruske ambasade u Dablinu. Da je ovaj događaj samo izolovani incident iza kojeg ne stoje vlasti u Irskoj potvrđuje činjenica da su vlasti u Irskoj bezbjednost ruske ambasade podigle na veći nivo stavljanjem zaštitnih ograda. U tekstu IrishTimes-a navodi se i kako se vozač koji je izazvao incident nalazi u pritvoru i čeka suđenje.

Pored toga, google pretraga po ključnim riječima ne daje rezultate koji bi potvrdili informaciju da je u Parizu napadnuta ruska crkva.

Sve što primjećujemo su naslovi da je u Parizu molotovljevim koktelom napadnut ruski umjetnički centar.

Kada je u pitanju konkretno napad na rusku crkvu, izdvaja se incident koji se nedavno dogodio, međutim ne u Parizu već u Kanadi.

Navodi o napadima na rusku djecu u školama u Češkoj su tačni, međutim i oni predstavljaju izolovane incidente, što potvrđuje osuda istih od strane premijera te zemlje.

„Premijer Petr Fiala osudio je napade na rusku djecu u češkim osnovnim školama, iako je takođe branio odluke svoje vlade da prestane da daje vize većini ruskih državljana i da pregleda Ruse koji su već u zemlji“, navodi se u članku.

Kada rezimiramo cijeli fejsbuk post zaključujemo da su u njemu iznijete brojne sporne tvrdnje od kojih su neke potpuno neistinite, a neke predmet manipulacija. Upravo zbog toga ova objava dobija ocjene dezinformacija i manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article