zelenski-nacisticki-simboli

Uporna propaganda kojom se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pokušava diskreditovati traje već dvije sedmice, otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu. Posljednja u nizu je da ukrajinski predsjednik promoviše nacističke simbole, i to na garderobi koju nosi.

Jedan od Facebook korisnika objavio je nekoliko skrinšot fotografija sa jednog od brojnih obraćanja Zelenskog, uz opis:

„Zelenski tokom svojih zvaničnih apela nosi majicu sa simbolom gvozdenog krsta, istu koju je koristila nacistička Nemačka. U centru krsta je simbol Ukrajine. Možda je greška“

Površni uvid u fotografiju odaje sličnost simbola sa majice Zelenskog sa gvozdenim krstom, jednim od nacističkih simbola koji su, inače, zabranjeni u Njemačkoj, uz tolerisanje njihovog korišćenja samo u određenim kulturološkim kontekstima.

Simbol koji se vidi na majici Zelenskog nije gvozdeni krst, već se radi o amblemu ukrajinske vojske, koji se kao takav koristi godinama. Kako se može i vidjeti na zvaničnoj stranici ukrajinskog Ministarstva odbrane i iz Uredbe predsjednika o simbolima koje koriste oružane snage Ukrajine iz 2009. godine, simbol koji Zelenski ima na majici je amblem ukrajinske vojske. U opisu piše da je amblem jednakostranični ravni krst sa divergentnim stranama, purpurne boje, u čijem se središtu, u okruglom plavom medaljonu, nalazi trozubac – znak Vladimira Velikog.

Tačna simbolika trozupca nije jasna, iako je poznato da je najranije korišćen tokom vladavine Vladimira Velikog, vladara od prije oko 1.000 godina. Trozubac se kao nacionalni simbol nezavisne Ukrajine pojavio 1918. U javnosti ovaj simbol i amblem ukrajinske vojske nikada nije dovođen u vezu sa nacističkim simbolima i gvozdenim krstom.

Moguće je zaključiti i da su korisnici društvenih mreža u širenju dezinformacija o vezama Zelenskog i nacista ohrabreni izjavom ruskog predsjednika Vladimira Putina da je glavni razlog invazije na Ukrajinu „demilitarizacija“ i „denacifikacija“ Ukrajine. Međutim, koliko je apsurdno u vezu dovoditi Zelenskog i nacističke simbole govori i podatak da su roditelji Zelenskog Jevreji, dok je on javno govorio o stradanju njegove porodice u holokaustu.

Ovu objavu ocjenjujemo kao pseudonauku. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

In this article