Ovo je primjer medijskog izvještaja koji čitaocima pruža samo jednu stranu priče i tako ih navodi na zaključak ne pružajući im sve pristupačne informacije.

Portal “Sputnik” objavio je 18. marta tekst pod nazivom

“Crna Gora uslovila evakuaciju ruskih turista iz zemlje”

U tekstu se navodi :

“Crna Gora uslovila je izvođenje državljana Rusije iz ove zemlje zbog koronavirusa sa izvođenjem istim avionima njihovih državljana iz Rusije, izjavio je za Sputnjik diplomatski izvor. Prema njegovim riječima, „sve je spremno“. „Ali problem nije u nama, problem je u Crnoj Gori“, rekao je izvor. On je dodao da građani Crne Gore „nisu sistematizovani, odnosno da su to i studenti i turisti i radnici“. „Treba ih prikupiti, a time ne bi trebalo da se bavi ruska strana, već crnogorska“, precizirao je on.

Tekst “Sputnik” prenijela je Radio-televizija Republike Srpske.

Istog dana portal “ In4s” objavio je teskt pod nazivom

“Savjet federacije – Crna Gora drži ruske turiste kao taoce i ucjenjuje nas”.

U tekstu portala In4s se navodi:

„Ovo je ucjena. Crna Gora je u stvari uzela ruske turiste kao taoce“, rekao je senator Franc Klincevič za list Vzgljad, komentarišući izveštaje da će Crna Gora dozvoliti Moskvi da evakuiše oko hiljadu Rusa iz zemlje samo ako Rusija preveze 50 crnogorskih državljana u Tivat bez karte.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore  je povodom ovog slučaja dalo zvanično saopštenje za javnost 18. marta.

U saopštenju se navodi:

“U posljednja 24 sata u intenzivnim kontaktima nadležnih organa Ruske Federacije i Crne Gore stvorene su sve neophodne pretpostavke i postignut dogovor o vraćanju jednog broja ruskih državljana u Moskvu, odnosno, naših državljana iz Rusije u Crnu Goru. U najkraćem mogućem vremenu, uz ne malo problema i izazova sa kojima smo se suočavali, prikupljene su sve potrebne informacije i spiskovi državljana obje zemlje, završene sve procedure i stvoreni uslovi za bezbjednu realizaciju ovog transfera u narednim danima. Posebno naglašavamo veoma dobru i profesionalnu saradnju sa Ambasadom Rusije u Podgorici.Informacije koje su se ovim povodom pojavile u RIA, Sputnjiku i drugim sličnim glasilima samo su tužna ilustracija kako se i najdelikatnija humanitarna kriza sa globalnim posljedicama može pretvoriti u jeftinu političku propagandu, pa to ovog puta nećemo dalje komentarisati”

Vlada Crne Gore  istog dana kada se oglasilo MVP, na svom twitter nalogu  objavila informaciju da je avion sa ruskim državljanima poletio sa aerodroma u Podgorici. Objavljene su i fotografije ukrcavanja putnika u avion.

“Sputnik” I “IN4S” su objavili tačnu informaciju da vlade dviju država pregovaraju o transportovanju državljana, prema saznanjima iz “diplomatskih” i ruskih izvora,  ali nijesu u svojim tekstovima objavili i informacije Vlade Crne Gore i MVP-a. Time su čitaoce naveli na zaključak na osnovu stavova samo jedne strane, pa ovaj medijski izvještaj ocjenjujemo kao “pristrasno izvještavanje”.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu. 

Sputnik: Pristrasno izvještavanje | RT RS: Pristrasno izvještavanje | IN4s: Pristrasno izvještavanje