Ovo je primjer medijskog izvještaja koji čitaocima pruža samo jednu stranu priče i tako ih navodi na zaključak ne pružajući im sve pristupačne informacije.

Portal “Sputnik” objavio je 18. marta tekst pod nazivom

U tekstu se navodi :

Istog dana portal “ In4s” objavio je teskt pod nazivom

U tekstu portala In4s se navodi:

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore  je povodom ovog slučaja dalo zvanično saopštenje za javnost 18. marta.

U saopštenju se navodi:

Vlada Crne Gore  istog dana kada se oglasilo MVP, na svom twitter nalogu  objavila informaciju da je avion sa ruskim državljanima poletio sa aerodroma u Podgorici. Objavljene su i fotografije ukrcavanja putnika u avion.

“Sputnik” I “IN4S” su objavili tačnu informaciju da vlade dviju država pregovaraju o transportovanju državljana, prema saznanjima iz “diplomatskih” i ruskih izvora,  ali nijesu u svojim tekstovima objavili i informacije Vlade Crne Gore i MVP-a. Time su čitaoce naveli na zaključak na osnovu stavova samo jedne strane, pa ovaj medijski izvještaj ocjenjujemo kao “pristrasno izvještavanje”.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu. 

Sputnik: Pristrasno izvještavanje | RT RS: Pristrasno izvještavanje | IN4s: Pristrasno izvještavanje