Suprotstavimo se stigmatizaciji i objavljivanju ličnih podataka zaraženih!

1062

U vremenu pandemije koronavirusa COVID 19, ogromnu odgovornost imaju novinari od kojih se očekuje da prenose tačne, provjerene i pravovremene informacije građanima. Međutim, velika je odgovornost i svih građana koji dijele informacije na socijlanim medijima, i veliki je i njihov uticaj na širenje dezinformacija, širenje straha i širenje stigme.

Vidimo da u uslovima kućne izolacije brojni korisnici društvenih medija u Crnoj Gori preuzimaju ulogu medija, dijeleći novosti, informacije i savjete.  

Raskrinkavanje.me je već pisalo o netačnim savjetima i pseudonaučnim tvrdnjama o koronavirusu koje kruže društvenim mrežama. 

Neki korisnici društvenih mreža su već požurili da istraže i objave niz ličnih i porodičnih podataka o prvim zaraženim osobama od koronavirusa u Crnoj Gori, stvorivši pogodnu osnovu za dalju diskriminaciju i stigmatizaciju ovih osoba. Neki su išli tako daleko da su se i u ovoj priči bavili vjerama i nacijama. 

U ovoj ozbiljnoj i osjetljivoj situaciji, i „građani-novinari“ bi se trebali pridržavati nekih osnovnih pravila:

Koristite zvanične izvore informacija.  

To je, prije svega, Svjetska zdravstvena organizacija, a zatim zdravstvene vlasti u državi – Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.  

  1. Koristite kredibilne izvore informacija 

Anonimni portali, anonimni ljekari, anonimne poruke, rekla-kazala informacije, čaršijske priče – nijesu pouzdani izvori informacija. Kada prenosite nešto što je već objavljeno vodite računa da li potiče od nekog kredibilnog medija i kredibilnih autoriteta u oblasti. Kad dobijete neku informaciju „s terena“ sjetite se starog novinarskog pravila „tri izvora“. I novinari kad nešto saznaju, moraju to potvrditi iz više različitih izvora.  

  1. Prije dijeljenja provjerite informacije 

U regionu postoje platforme koje svakodnevno prate i analiziraju dezinformacije o koronavirusu: raskrinkavanje.me (MNE), raskrinkavanje.ba (BiH), raskrikavanje.rs (SRB), fakenews.rs (SRB), faktograf.hr (HR), razkrikavanje.si (SLO), f2n2.mk (MK). U njihovim tekstovima su već razobličene brojne dezinformacije o koronavirusu. Pod heštegom #CoronaVirusFacts pišu i svjetski faktčekeri. 

  1. Poštujte pravo na privatnost 

I u stanju ozbiljne prijetnje za javno zdravlje, moramo voditi računa o očuvanju privatnosti i ljudskom dostojanstvu. Iznošenje ličnih i porodičnih prilika može biti i krivično djelo. I iskusni novinari svaki put moraju procjenjivati da li je zaista veći javni interes objaviti nečije privatne podatke. 

Ne objavljujte neprovjerene glasine i pretpostavke!  

Neka uzor bude BBC, a ne Radio Mileva!