zelenski-kukasti-krst-lazna-vijest

Društvene mreže često su stanište za realistične fotomontaže i ponekad je teško zaključiti da nije riječ o originalu.

Na meti jedne takve fotomontaže našao se predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski kojeg su željeli prikazati kao nacistu kroz kolaž od tri fotografije. Jedna fotografija prikazuje kako drži dres sa stilizovanim kukastim krstom. 

“Da li vam je sada jasno protiv koga se Putin bori? I dalje ga izjednačavate sa Hitlerom jer su vam mediji tako rekli?”, glasi propratni tekst.

Dok se komentari podrške ovakvom opisu nižu, pojedinci prilažu i originalne fotografije uz riječi:

“Originalne slike izgledaju ovako, ljudi, nije bilo ko u pitanju ne dajte da vas lopovi lažu. Ne volim Zelenskog ali ne treba lagati, ” napisao je jedan od korisnika.

I zaista, iako ovo nije jedini slučaj dijeljenja fotografije a takođe nije jedina ,,osuda” da je Zelenski nacista,  u pitanju je fotošop. Na istinskoj fotografiji koja stoji na zvaničnom Instagram profilu predsjednika Ukrajine jasno se vidi da je u njegovim rukama žuto-plavi dres sa njegovim prezimenom i brojem 95 koji je izmanipulisan i prepravljen u kukasti krst. Ovakav nacionalni dres jeste izazvao reakcije zbog prikaza mape Ukrajine koja uključuje Krim anektiran od strane Rusije 2014. godine i fraze ,,Slava herojima” uz ,,Slava Ukrajini”, međutim UEFA je uprkos prigovorima Rusije odobrila dres uz manju modifikaciju koja se odnosi na uklanjanje ovog slogana zbog vojnih konotacija. Takođe, da na dresu nije kukasti krst svjedoči još jedan selfi ukrajinskog predsjednika takođe sa Instagram profila.

Objava sadrži još dvije fotografije na kojima se vide uniformisane osobe kako mašu zastavama sa kukastim krstom. AFP je tokom svog istraživanja zaključio da postoji vjerovatnoća da su fotografije stvarne. 

Ipak, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article