Sjedinjenje Američke Države (SAD) u Ukrajini zajedno sa tamošnjom Vladom sprovode Program za smanjenje bioloških prijetnji (Biological Threat Reduction Program – BTRP), čiji je cilj da se proučavaju opasni virusi koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost i u tu svrhu su osnovane laboratorije u Ukrajini u kojima se ta istraživanja sprovode.

Pitanje rada tih laboratorija nedavno je pokrenula opozicija u parlamentu Ukrajine koja je od predsjednika te države Volodimira Zelenskog tražila informacije o radu 15 takvih laboratorija. Informacije o tome stigle su i do našeg govornog područja.

Portal IN4S je objavio tekst pod naslovom: 

Nije naveden  izvor od kojeg je preuzeta informacija.

U tekstu piše:

Dva poslanika parlamentarne frakcije “Za život” Renat Kuzmin i Viktor Medvedčuk  su u aprilu pisali predsjedniku Volodimiru Zelenskom da ih informiše o tim  laboratorijama.

Kuzmin je 14. aprila kopiju zahtjeva objavio na svojoj Facebook stranici.

 U zahtjevu se navodi da su se pojave različitih virusa zabilježile tokom rada tih laboratorija u Ukrajini, što je rezultiralo oboljenjima i smrtnim ishodima. Kuzmin i Medvedčuk tražili su od Zelenskog da objasni  kako se finansiraju ove laboratorije i kako ih ukrajinske vlasti kontrolišu.

Zanimljivo je da se u dopisu koji su ukrajinski parlamentarci uputili njihovom predsjedniku  pozivaju na objave inostranih medija o tim laboratorijama u Ukrajini, pa se između ostalog navodi i tekst magazina Pečat koji je objavljen 2017. godine. Nedjeljnik iz Srbije tvrdi da SAD širi mrežu vojnih bioloških laboratorija u državama nekadašnjeg SSSR-a okružujući na taj način Rusiju.

Teorije zavjere o američkim laboratorijama u bivšim sovjetskim republikama nijesu novost, i o njima je već pisao specijalizovani portal za provjeru činjenica Evropske službe za vanjske poslove EUvsDisinfo.

EUvsDisinfo se bavio i ovom najnovijom objavom, ocijenivši je kao teoriju zavjere koja nema uporište u činjenicama.

Američka ambasada u Ukrajini se zvanično oglasila povodom istupa  parlamentaraca u toj državi  tvrdeći da su informacije koje su navedene u upitu poslanika  ogledalo ruske dezinformacije.

Dalje se navodi, da je Naučno-tehnološki centar u Ukrajini osnovan na osnovu  međunarodnog  sporazuma iz 1993. godine i da su njegove članice Azerbejdžan, Evropska unija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, SAD i Uzbekistan.

Na sajtu ambasade je dostupan i link sa  detaljnim informacijama  o BTRP.

Pošto se iz pisanja ukrajinskih medija i objašnjenja američke ambasade u toj državi vidi da se ne grade biološke laboratorije koje proizvode oružje za masovno uništenje, kao i da su informacije  o aktivnostima na sprovođenju BRTP-a javne objava portal IN4S dobija ocjenu “ dezinformacija”.

Tu ocjenu dobija  medijski izvještaj  koji u sebi  sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog  sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni  netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom  biće  tretirani  i izvještaji  koji imaju  lažne  atribucije ili naslove koji ne oslikavaju  tekst u smislu tačnosti  informacija.

IN4s: Dezinformacija