Sankcije Rusiji zbog miješanja u izbore uvele SAD, a ne NATO i Crna Gora

Od kada se 2017. godine Crna Gora pridružila NATO, visok je procenat građana koji se protive toj odluci. Tu su i mediji, otvoreni protivnici članstva, koji, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, članstvo Crne Gore u Alijansi uglavnom predstavljaju u lošijem svijetlu. Portal borba.me, prošle nedelje objavio je tekst u kojem navodi da se Crna …

1184

Od kada se 2017. godine Crna Gora pridružila NATO, visok je procenat građana koji se protive toj odluci. Tu su i mediji, otvoreni protivnici članstva, koji, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, članstvo Crne Gore u Alijansi uglavnom predstavljaju u lošijem svijetlu.

Portal borba.me, prošle nedelje objavio je tekst u kojem navodi da se Crna Gora pridružila sankcijama protiv Rusije, a sve je kako tvrde, objelodanio NATO.„NATO saopštio: I Crna Gora se pridružila novim sankcijama Rusiji!“, naslov je teksta, u kojem se navodi:„NATO saveznice podržale su nove američke sankcije Rusiji, osudivši Moskvu zbog gomilanja vojske na granici sa Ukrajinom.To znači da je i Crna Gora opet podržala sankcije protiv Rusije!“

U naslovu i u samom tekstu, iznešeno je nekoliko netačnih podataka.

Prije svega, NATO je politički i vojni savez koji ne uvodi ekonomske ili bilo kakve sankcije. To može da učini Evropska unija, ili jedna određena zemlja, kao što je to u ovom slučaju SAD.

Američka vlada najavila je 15. aprila seriju finansijskih sankcija protiv Rusije i protjerivanje deset ruskih diplomata, kao odgovor na sajber napade i rusko miješanje u predsjedničke izbore u SAD 2020. godine.

NATO, tj zemlje članice podržale su ovu odluku, kako je navedeno i na zvaničnom sajtu Alijanse.

„NATO saveznici podržavaju i solidarišu se sa Sjedinjenim Državama, nakon njihove objave od 15. aprila a kao odgovor na ruske destabilizujuće aktivnosti“ piše u saopštenju NATO-a.

U njemu se osuđuju ruske destablizujuće ponašanje, međutim ne pominju se – ni sankcije, ni Crna Gora, već se, između ostalog, navodi da će saveznici nastaviti da rade na rješavanju ruskih akcija, koje predstavljaju prijetnju evroatlantskoj bezbjednosti.

Ovu odluku podržala je i Evropska unija.

 Objava portala borba.me, dobija ocjenu Pristrasno izvještavanje i klikbejt.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Borba: Pristrasno izvještavanje,Klikbejt

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

21/04/2021

Ocjena:

Klikbejt, Pristrasno izvještavanje
In this article