ken-trudan

Lutak Ken kojeg je američka kompanija za proizvodnju igračaka i zabavu „Matel” 1961. godine predstavila kao pandan lutki Barbi, prolazio je kroz razne faze. Ken je uvijek bio dobrog izgleda, u trendu, značajna podrška Barbi, od koje je jedno vrijeme bio i razdvojen.

Prema najnovijim navodima, što je objavljeno na jednom Fejsbuk profilu, Ken je trudan.

Barbi i TRUDNI KEN!! Kako ćete ovo da objasnite svom detetu ili unuku??

Sotonjare će ga preko crtaća programirati da je to dobro, tako treba, posle oni u vrtiću moraju da podrže taj plan i program, a onda ista priča i u školama i ćao đaci‼️

Snimak ekrana iz videa

Tekst prati video snimak u kome je predstavljen Ken sa stomakom, u ulozi roditelja koji brine o tek rođenoj bebi. Na snimku, koji je pun kontradiktornosti, u jednom trenutku beba ispada iz ruku Kena, nakon čega je, na kraju videa narator čak naveo sljedeće: “Zašto žene treba da budu jedine koje će iskusiti čudesan čin abortusa?”

Otkud ideja da Ken bude trudan?

Pretražujući dostupne podatke, prvo smo analizirali logo koji je istaknut na kraju videa. Uz pomoć programa za obrnutu pretragu fotografija, došli smo do podatka da je riječ o “Babylonbee.com” sajtu. Opisuje se kao “najbolji na svijetu sajt za satiru, apsolutno nepogrješiv u svim svojim tvrdnjama o istini“.

Na njemu je 10. maja 2022. objavljen članak sa naslovom: „Matel predstavlja novu trudnu lutku Ken“, gdje je i video koji analiziramo. U njemu se ističe kako je to najavila ta kompanija, čiji je potez pozdravljen kao uzbudljiv korak naprijed za trans inkluziju.

Da to nije proizvod “Matel-a”, jasno je iz opisa sajta koji je objavio tu izmišljenu vijest, što je potvrdio i portparol te kompanije za Rojters.

Imajući u vidu da je nastala iz satire, ali da se dijeli kao tačna vijest, objavu da je lutak Ken trudan  ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Tu ocjenu dobija sadržaj koji u sebi sadrži miks činjenica i netačnih tvrdnji. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, objava dobija i ocjenu satira.

Tu ocjenu dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

In this article