Seksistički ispad – okidač za višegodišnje laži 

319

Fudbaler Kerem Demirbaj (Kerem Demirbay) uputio je 2015. godine seksistički komentar sutkinji koja ga je izbacila sa utakmice. 

Vjerovali ili ne, osam godina kasnije ovaj slučaj postao je viralan na društvenim mrežama u regionu, a sve zahvaljujući dezinformacijama koje ga konstantno prate.  

Trećeg dana aprila na Fejsbuk profilu Miroslav Ristić  objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako sutkinja “izbaca” Demirbaja sa terena, a sliku prati maštovit tekst u kom se navodi sljedeće: 

“Njemački ženski sudija izbacila je turskog igrača Karima Demirbaya, a prilikom izlaska joj je rekao da je ženi mesto u kuhinji. Suspendovan je na 5 utakmica, a donesena je i odluka FIFA-e da sudi žensku utakmicu kako bi se naučio poštovati žene.Kada je sudio utakmicu, izbacio je 8 igračice. 
Pitali su ga zašto je to uradio, rekao je jer je ženi mesto u kuhinji.” 

Tadašnji fudbaler Fortune Dizeldorf, zaista je nakon što je isključen, uputio seksistički komentar sutkinji Bibiani Steinhaus.  

On je prema izvještaju sutkinje rekao da ženama nije mjesto na terenu, što je prenio i Dojče vele, ali ne i da je “ženama mjesto u kuhinji”, kako se tvrdi u spornoj objavi na Fejsbuku.  

Ni tvrdnja da je FIFA donijela odluku o tome da Demirbaj sudi žensku fudbalsku utakmicu nije tačna, što su dokazale i kolege iz Raskrinkavanje.ba, već ga je njegov tadašnji klub kaznio sa 10 hiljada eura i naredio da sudi utakmicu ženama.  

Utakmica na kojoj je “dijelio pravdu” je odigrana mjesec dana nakon incidenta u kom je bio glavni akter, ali ne postoji ni jedan jedini dokaz da je kao sudija izbacio osam igračica s utakmice, niti da im je tom prilikom rekao da im je mjesto u kuhinji. 

Ovoj objavi dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

In this article