Simboli sa novčanice od 20 funti ne predstavljaju koronu i 5G mrežu

1744

Pored mnogih drugih stvari, koronavirus nas je naučio i tome da teorije zavjere ne biraju način, vrijeme ni mjesto, kao i da njihovi tvorci povod za plasiranje istih nalaze u bilo čemu. 

Dokaz za to je i tvrdnja koja kruži internetom a koja ima za cilj da novu novčanicu od 20 britanskih funti predstavi kao skup simbola koji se dovode u vezu sa koronavirusom i 5G mrežom. 

Pred vama je najnovija novčanica, izašla prošle godine. Izašla, mislim u februaru prošle godine…. Mnogi kažu da je na toj novčanici mnogo prikazano. – 2020 kao godina početka korone.. – simbol korone je tu i – pet(Ge) mreža…. SLUČAJNOSTI ili NAMJERA…prosudite sami“, opis je videa objavljenog na fejsbukuna kojem osoba koja snima objašnjava na engleskom jeziku šta sadrži novčanica i kakvu simboliku imaju pojedini žigovi na njoj. 

Ono što je tačno jeste da je u februaru 2020. godine Banka Engleske pustila u promet novu novčanicu od 20 funti sa likom umjetnika Vilijama Tarnera. 

Međutim, pomenute novčanice ne sadrže nikakve simbole koji se mogu dovesti u vezu sa pandemijom koronavirusa ili 5g mrežom. To potvrđuje i članak sa FullFact, u kojem je raskrinkana teorija zavjere slična onoj sa fejsbuka

„Novih 20 funti ne izgleda onako kako se tvrdi na ovim slikama i videu. „5G toranj sa signalima” je zapravo predstavlja svetionik na Margateu,a oštre ivice iznad njega predstavljaju Turner Contemporari umjetničku galeriju.  

Oblik za koji se tvrdi da simbolizuje koronavirus – ljubičasti sloj folije, koji sadrži slovo ‘T’, zapravo predstavlja dizajn stepeništa u Tate Britain . Umjetnik  Tarner, koji se pojavljuje na novčanici, imao je veze i sa primorskim gradom i sa londonskom galerijom“, navodi se u fact-checking tekstu. 

Sporne tvrdnje je kao lažne okarakterisao i Rojtersov tim za provjeru činjenica. 

„Lažne su tvrdnje da nova britanska novčanica od 20 funti sadrži slike koronavirusa i 5G jarbol. Dizajn sadrži Tarnerove slike i novčanica je proizvedena neposredno prije nego što je pandemija koronavirusa počela značajno uticati na državu“, navodi Rojters. 

Iz svih ovih činjenica proizilazi zaključak da je nova novčanica od 20 funti zloupotrebljena i da su njeni simboli neistinito i dezinformatorski predstavljeni kao nešto što simbolizuje koronavirus i 5g mrežu, zbog čega post sa fejsbuka dobija ocjenu teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.