Kanađanin nije dokazao da je Covid19 prevara, niti je sudski spor povezan sa ukidanjem ograničenja

946

Svjesni činjenice da će ukoliko neki slučaj dobije pozitivan sudski epilog, to uticati i na percepciju javnosti, mnogi dezinformatori se služe upravo ovim sredstvom kako bi pokušali da uvjere potencijalnu publiku da su informacije koje oni kreiraju tačne, vjerodostojne i pouzdane. 

Transkribovana verzija snimka dostupna je ovdje.  

Riječ je o video snimku koji je postao viralan za kratko vrijeme, a koji su dijelili korisnici društvenih mreža, u kojem Kanađanin Patrik King objašnjava svoju pravnu borbu zbog novčane kazne u iznosu od 1.200 dolara koju je dobio zbog kršenja Albertinog (pokrajina u Kanadi) Zakona o javnom zdravlju učestvujući na protestima protiv ograničenja okupljanja u toj pokrajini. 

Naime, on navodi da je podnio sudski poziv tražeći od glavne medicinske direktorice zdravstva pokrajine Alberta Dine Hinšav (Deene Hinshaw) da dokaže da je virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje Covid-19, izolovan. King je rekao kako su njeni advokati tvrdili da ona “nema materijalne dokaze” koji mogu potvrditi te tvrdnje. 

Jedna od glavnih dezinformacija koje prate pandemiju koronavirusa jeste i ova – da virus koji izaziva Covid19 nikada nije izolovan. 
 
Nije tačno da virus nikada nije izolovan, što smo više puta i objavili, kao i naše kolege faktčekeriširom svijeta

Da je virus Sars-CoV-2 izolovan objavljeno je i u Žurnalu kliničke mikrobiologije

To je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacije (SZO) a virus je prvi put je izolovan još 7. januara proše godine, u Kini

Pravosudni centar za ustavne slobode (JCCF), kanadska organizacija za zagovaranje pravnih pitanja koja se odnose na ustavna prava, objavio je objašnjenje o ovom slučaju, ističući kako je ova organizacija primila veliki broj upita na tu temu. 

Pojasnili su da Vlada nije priznala da “nema dokaza” da postoji COVID-19. Umjesto toga, stoji da dokazi koje je zatražio King nisu relevantni za kaznu koju je dobio. 

Takođe, dezinformacija je i da je ukidanje važećih ograničenja protiv koronavirusa u Alberti povezano sa ovim slučajem.  

On je kazao da je do ukidanja mjera došlo zbog povećanog broja vakcinisanih stanovnika te pokrajine, navodi se u analizi koju su pripremili AFP-ovi faktčekeri. 

Gotovo 66 odsto  ljudi u Alberti primilo je barem jednu dozu vakcine protiv Covid-19. 

Kanađanin na kraju nije dobio spor na sudu, već je dužan da plati kaznu
 
Zbog neistina da je “kanadski borac za slobodu” uspio da dokaže na sudu da koronavirus nije izolovan, te da je u pitanju prevara ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.  
 
Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.