Simpatični sisar iskorišten za obmanu: Ardvark nije dokaz da je „korona satanski projekat“

1278

Neke dezinformacije ciljaju na neinformisanost o komplikovanim temama poput sastava vakcina, procedura za njihovo odobravanje i medicini i nauci generalno.

Ipak, neke druge je lakše prepoznati, jer se tiču, prosto rečeno, poznavanja prirode.

To je slučaj sa fotografijom koja se ovih dana dijeli na Fejsbuku a na kojoj se vidi kamion sa oznakom COVID 19, mobilna stanica za testiranje na virus, a pored koje je dodata i fotografija Anubisa, egipatskog boga smrti i mumificiranja.

„Satanski corona projekat“, stoji u opisu fotografije.

Logo na kamionu, koji se želi predstaviti kao anubis, pripada kompaniji „Aardvark mobile health“. Ta kompanija dio je veće kompanije „Aardvark mobile tours“ koja je tokom pandemije počela da proizvodi mobilne stanice za testiranje na COVID19.

I predstavlja – ardvarka – afričkog sisara koji se hrani insektima.

Iz ove kompanije su za FactCheck.org pojasnili da je logo kreiran 2007. godine i da je osmišljen kao glava sisara koji živi u Africi.

Anubis, egipatski bog smrti, u tom vjerovanju imao je glavu šakala.

S obzirom na jasnu činjenicu, da se ne radi o anubisu, već o bezopasnoj životinji koja je poslužila kao inspiracija za ime logo kompanije, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article