Nove (stare) dezinformacije o NATO bazama u Crnoj Gori

2491

Tvrdnje da NATO planira gradnju vojnih baza u Crnoj Gori već godinama su prisutne u domaćim i regionalnim medijima. U zavisnosti od konteksta i nove/stare lokacije na kojoj će se navodno naći „NATO komlpeksi“ ili „NATO kasarne“ ova tema se periodično aktuelizuje.

Objavu su preuzeli i portali Borba.me, Pogled.me, Alo.rs, Vidovdan.org, Informer.rs

U tekstu se navodi:

Ovu informaciju provjerili smo sa Ministarstvom odbrane Crne Gore.

Kako su kazali, sve buduće odluke o infrastrukturnim projektima Ministarstva odbrane, biće usklađene sa prostornim planiranjem na državnom i lokalnom nivou, kao i sa drugim javnim politikama i prioritetima.

Važno je naglasiti i da sagovornik portala „Novosti“  predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić ni u jednom dijelu izjave nije kazao da je riječ o NATO bazama, već da je u pitanju kasarna.

U članku se u jednom pasusu prozvoljno tvrdi da NATO ima veze sa kasarnom u Andrijevici i to bez navođenja izvora, već samo porukom da „to kažu u Andrijevici“.

Podsjetimo, tvrdnje o izgradnji NATO baza u Crnoj Gori još 2018. godine demantovali su i iz Alijanse. Tada su, osvrćući se na ulaganje u modernizaciju postojeće vazduhoplovne baze u mjestu Kučova u Albaniji, kazali da slični projekti u Crnoj Gori nisu planirani.

Bivši ministar odbrane Predrag Bošković u više navrata je demantovao ove i slične navode, ističući da niko od Crne Gore nije tražio bazu, niti je Crna Gora to tražila.

O navodnim da će se NATO baze graditi na Sinjajevini pisali smo ranije.

I naš partnerski poratal za provjeru informacija Raskrinkavanje.ba bavio se ovim trvdnjama, navodeći da su mediji ranije jasno napisali da je u pitanju gradnja vojnog objekta za potrebe Vojske Crne Gore u Andrijevici koji će biti u skladu sa NATO standardima.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Dezinformacija Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Novosti: Dezinformacija | Borba: Dezinformacija | Pogled: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija Vidovdan: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija

In this article