Nove (stare) dezinformacije o NATO bazama u Crnoj Gori

Tvrdnje da NATO planira gradnju vojnih baza u Crnoj Gori već godinama su prisutne u domaćim i regionalnim medijima. U zavisnosti od konteksta i nove/stare lokacije na kojoj će se navodno naći „NATO komlpeksi“ ili „NATO kasarne“ ova tema se periodično aktuelizuje. Objavu su preuzeli i portali Borba.me, Pogled.me, Alo.rs, Vidovdan.org, Informer.rs… U tekstu se …

777

Tvrdnje da NATO planira gradnju vojnih baza u Crnoj Gori već godinama su prisutne u domaćim i regionalnim medijima. U zavisnosti od konteksta i nove/stare lokacije na kojoj će se navodno naći „NATO komlpeksi“ ili „NATO kasarne“ ova tema se periodično aktuelizuje.NATO BAZA U CRNOJ GORI: Megalomanski projekat nadomak američkog masakra u Murini“, naslov je teksta koji je nedavno objavljen na portalu Novosti.rs.

Objavu su preuzeli i portali Borba.me, Pogled.me, Alo.rs, Vidovdan.org, Informer.rs

U tekstu se navodi:„U ANDRIJEVICI će, nema nikakve sumnje, uskoro početi gradnja vojne kasarne, prve NATO baze u Crnoj Gori!“

Ovu informaciju provjerili smo sa Ministarstvom odbrane Crne Gore.„U januaru 2019. godine, Vlada Crne Gore je donijela zaključak da se za potrebe Vojske Crne Gore izgradi kasarna u opštini Andrijevica. Nakon toga su, za potrebe izgradnje kasarne, sačinjene procjene za urbanističko-arhitektonsko rješenje i pokrenut je postupak eksproprijacije. Vlada Crne Gore, koja je izabrana 04.12.2020.godine, nije do sada razmatrala ovaj zaključak prethodne Vlade, usvojen u januaru 2019. godine. Takođe, Ministarstvo odbrane, od preuzimanja dužnosti ministra 07.12.2020. godine, nije preduzimalo bilo kakve aktivnosti po ovom pitanju, tako da nije tačna informacija da će uskoro biti započeto za izgradnjom vojne kasarne u Andrijevici“, saopštili su iz MO za Raskrinkavanje.

Kako su kazali, sve buduće odluke o infrastrukturnim projektima Ministarstva odbrane, biće usklađene sa prostornim planiranjem na državnom i lokalnom nivou, kao i sa drugim javnim politikama i prioritetima.„Zaključak je da, u skladu sa navodima teksta sa portala „Novosti.rs“, nije tačna informacija da će u Andrijevici uskoro početi sa izgradnjom NATO baze“, dodaju iz Ministarstva odbrane.

Važno je naglasiti i da sagovornik portala „Novosti“  predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić ni u jednom dijelu izjave nije kazao da je riječ o NATO bazama, već da je u pitanju kasarna.

U članku se u jednom pasusu prozvoljno tvrdi da NATO ima veze sa kasarnom u Andrijevici i to bez navođenja izvora, već samo porukom da „to kažu u Andrijevici“.„Projekat izgradnje kasarne u Andrijevici težak je više miliona evra! To su megalomanski projekti koje finansiraju osiromašeni građani. Da su kojim slučajem te pare usmerene za izgradnju proizvodnih pogona moglo bi da se otvori i do 1.000 održivih radnih mesta u privredi. Ovako ćemo imati kasarnu koja je samo odskočna daska da se na prostoru Vasojevića grade NATO baze koje nikome ne mogu služiti na čast – kažu u Andrijevici“, navod je iz članka.

Podsjetimo, tvrdnje o izgradnji NATO baza u Crnoj Gori još 2018. godine demantovali su i iz Alijanse. Tada su, osvrćući se na ulaganje u modernizaciju postojeće vazduhoplovne baze u mjestu Kučova u Albaniji, kazali da slični projekti u Crnoj Gori nisu planirani.“NATO ne planira slične investicije u Crnoj Gori, i neće graditi vojnu bazu u toj zemlji. Kao što smo ranije isticali, sve NATO aktivnosti u Crnoj Gori sprovode se uz saglasnost Vlade te zemlje“, kazao je za Vijesti Pjers Kazale, portparol NATO-a.

Bivši ministar odbrane Predrag Bošković u više navrata je demantovao ove i slične navode, ističući da niko od Crne Gore nije tražio bazu, niti je Crna Gora to tražila.

O navodnim da će se NATO baze graditi na Sinjajevini pisali smo ranije.

I naš partnerski poratal za provjeru informacija Raskrinkavanje.ba bavio se ovim trvdnjama, navodeći da su mediji ranije jasno napisali da je u pitanju gradnja vojnog objekta za potrebe Vojske Crne Gore u Andrijevici koji će biti u skladu sa NATO standardima.“I upravo NATO standardi su razlog zbog kojeg određeni mediji ovaj vojni objekat opisuju kao bazu NATO saveza. U Andrijevici se, dakle, ne gradi NATO baza, nego kasarna Vojske Crne Gore po NATO standardima”, dodaju u analizi.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Dezinformacija Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Novosti: Dezinformacija | Borba: Dezinformacija | Pogled: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija Vidovdan: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

05/03/2021

Ocjena:

Dezinformacija
In this article