Sklopka ostala uključena: Đukanović nije ugasio struju u Nikšiću

1299

Incidenti na dan lokalnih izbora u Nikšiću najavljivani su danima prije održavanja izbora. Projekcije su bile različite – od nereda, masovnih okupljanja, protesta, pa do – isključenja struje.

Kurir je “obavijestio je javnost” da će na dan izbora u Nikšiću biti isključena struja na glasačkim mjestima.

Vijest je ubrzo prenio i tabloid Alo kao i portal 24sedam.

“Prema informacijama koje je naš list dobio od izvora iz štaba Mila Đukanovića (ime poznato redakciji), na dan izbora se planira gašenje struje na svim većim biračkim mestima kako bi se ugasio i softver koji precizno identifikuje birače. Samim gubitkom električne energije, biračka komisija – koja je zbog bojkota opozicije na prošlim izborima sastavljena isključivo od članova DPS-a – bi se po automatizmu okrenula metodi vizualnog prepoznavanja birača koji je itekako podložan zloupotrebi” pojasnio je autor članka.

Iako su tokom izbornog dana bilježene razne nepravilnosti, nestanak struje nije prijavljen ni na jednom glasačkom mjestu.

Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje, nadgledali su izborni dan a o svim nepravilnostima  na dan izbora, obavještavali su javnost putem tviter naloga. Ipak, ni u jednom od njih nije navedeno da je došlo do gubitka električne energije, ili identifikacije birača putem metode vizuelnog prepoznavanja, kao što je najavio Alo.rs u svom tekstu.

U obavještenju CEDIS-a od 14. marta, navedeno je da zbog planiranih radova na mreži,  u nedelju 14. marta, bez napajanja električnom energijom ostati jedino Herceg Novi.

Ni u toku dana, CEDIS nije prijavio bilo kakav nestanak struje.

Takođe, činjenica je i da, iako su u stalnom sastavu biračkog odbora zbog neučestvovanja opozicionih partija na prethodnim izborima, bili članovi DPS-a i Socijaldemokrata, ostali učesnici izbora iskoristili su zakonsko pravo i na biračkim mjestima imali su svoje opunomoćene predstavnike, koji imaju jednaka prava kao i stalni članovi biračkog odbora. Kako smo već naveli, i nevladine organizacije su imale svoje posmatrače na ovim izborima.

Zbog toga, objava Kurir dobija ocjenu “lažna vijest”.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Tabloid Alo i 24sedam dobili su ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Kurir: Lažna vijest | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | 24sedam: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Edit: 7.6.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article