NE POSTOJI NIJEDAN ČVRST DOKAZ DA JE GRADONAČELNIK ZAGREBA VAKCINISAN NEPOSREDNO PRED SMRT

1952

Poslednjeg dana februara, vijest da je preminuo čovjek koji je u šest mandata, više od dvadeset godina bio na čelu grada Zagreba, Milan Bandić, obišla je region.

“U dubokoj tuzi obaveštavamo sugrađanke i sugrađane, saradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. februara u 66. godini života od posledica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić”, objavljeno je odmah nakon Bandićeve smrti iz Grada Zagreba.

Iako se u zvaničnom saopštenju jasno navodi da je prvi čovjek Zagreba preminuo od posljedica srčanog udara, pojedini korisnici Fejsbuka njegovu smrt koriste kako bi u sred imunizacije protiv koronavirusa doveli u pitanje bezbjednost vakcina, odnosno podgrijali strah od navodnih nuspojava.

Naime društvenim mrežama širi se tvrdnja da je Bandić vakcinisan, neposredno,  prije smrti. Na Fejsbuku, 3. marta je okačen sljedeći post:

“Za one koji ne znaju … Milan Bandic dugogodisnji gradonacelnik Zagreba, cijepljen u srijedu u Institutu Dr. Andrija Stampar.”

Kolege iz Faktografa su detektovale i da jeportal Doznajemo.com, objavio još eksplicitniju tvrdnju, kojom se insinuira,  da se od javnosti želi sakriti da je Bandić preminuo, samo dan nakon što je primio vakcinu. Taj medij ističe i da je to zataškano,  kako bi se izbjegla osuda javnosti zbog “cijepljenja preko reda”, ili zbog jačanja pokreta koji se u Hrvatskoj „bori“ protiv vakcinacije.

“Gradonačelnik Zagreba preminuo vrlo brzo nakon što je cijepljen protiv novog koronavirusa. Ova provjerena informacija dostavljena je našem portalu” piše Doznajemo.com.

Međutim, autor vijesti ne postavlja izvor, koji  je navodno potvrdio da je Bandić primio vakcinu  neposredno prije smrti. Osim što nije naveden izvor, ili neki drugi dokaz, iz Doznajemo.com nijesu pokušali doći do službene informacije o eventualnoj povezanosti Bandićeve smrti i vakcine protiv COVID-19.

Objavu Doznajemo.com prenio je Muralist.hr.

U Faktografu smatraju i da je ova informacija plasirana sa ciljem da zastraši javnost, a za posljedicu ima veliki broj viralnih postova koji ne sadrže elemente istine.

Podsjetimo dvije sedmice prije nego je preminuo gradonačelnik Zagreba, u Hrvatskoj su vođene velike polemike o vakcinisanju preko reda.

Bandić je tada na pitanje da li se vakcinisao preko reda, poručio da će vakcinu primiti poslednji u Zagrebu:

“Znate kolika su mi antitijela, šta mislite? 240, evo vam ova informacija. Znači da sam prohodao koronu. Prohodao. Vele Crnogorci kao junačina. Neka se cijepe oni kojima je najpotrebnije, a to su ugrožene skupine. A ja ću se zadnji cijepiti u gradu Zagrebu, kad se svi cijepe.”

Bandić je i ranije govorio da je vjerovatno prebolovao kovid, ali do trenutka njegove smrti, o tome nije postojala nijedna zvanična informacija.

I Bandićev dugogodišnji bliski saradnik Pavle Kalinić za Faktograf je kazao da je, gradonačelnik Zagreba, zaista bio inficiran koronavirusom početkom 2021.

“Nije bilo potrebe da se cijepi, jer je imao koronu u prvom mjesecu, kao i ja. Ja sam je dobio od pripadnika civilne zaštite, iako redovno dezinficiramo ured i službene automobile, a za njega ne znam. Samo znam da je bio zaražen nakon mene i da ju je prohodao. Ako je rekao da ima antitijela, to znači da je vadio krv, kao i ja” pojasnio je Kalinić, podsjećajući da je Bandić ranije imao problema s ugrušcima, odnosno embolijom, ali bez obzira na to nije vodio računa o svom zdravlju.

Šef epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić, kao i tamošnji ministar zdravlja Vili Beroš izbjegli su da za Faktograf odgovore na direktno pitanje – da li je Milan Bandić registrovan kao vakcinisana osoba.

“Radi se o medicinskoj dokumentaciji kojom ne raspolažemo u ovom trenutku te je nismo u mogućnosti iznositi u javnost, jer je vezana liječničkom tajnom. Jedino obitelj pacijenta i sam pacijent može raspolagati svojom medicinskom dokumentacijom. Međutim, sve sumnje na nuspojave sa smrtnim ishodom kao i neželjena događanja sa smrtnim ishodom koje su vremenske povezane s razdobljem cijepljenja zdravstveni djelatnici (liječnik, cjepitelj) dužni su prijaviti HALMED-u ili HZJZ-u koji tada pokreću postupak ocjene prijave”, naveo je Beroš.

Bitno je napomenuti da HALMED nema prijavu vezanu za smrt 66. godišnjaka u Zagrebu, što je Faktograf takođe provjerio.

“Ovim putem možemo Vam potvrditi da HALMED nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja, kao niti prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja, koja se odnosi na mušku osobu rođenu 1955. godine koja je preminula u Zagrebu” saopšteno je iz HALMEDA.

S druge strane,  činjenica da HALMED nema nikakve relevantne informacije o nuspojavama koje se vežu za Bandićevu smrt ne dokazuje da se gradonačelnik Zagreba nije tajno vakcinisao.

Što se tiče službenih izvora u gradskoj upravi – nijesu bila dovoljna tri dana da odgovore na pitanja u vezi sa ovim slučajem.  Faktograf odgovore nije dobio ni od Bandićeve nasljednice na čelu stranke i Grada Jelena Pavičić Vukičević, kao ni njegove bliske saradnice Natalije Price.

Uzimajući u obzir sve činjenice,  ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere | Doznajemo: Teorija zavjere | Muralist.hr: Teorija zavjere

In this article