Sladoled nije zamjena za vakcinaciju, protest antivaksera a ne roditelja

1617

Kanada je jedna od prvih zemalja u svijetu koja je odobrila upotrebu vakcine protiv koronavirusa za djecu uzrasta od 12 do 15 godina.

Zdravstvene vlasti u toj zemlji, početkom maja su saopštile kako su istraživanja pokazala da je vakcina proizvođača Fajzer/Biontek bezbjedna i bez problema je mogu primati i oni mlađe dobi.

Ovakva vijest je, naravno, naišla na negodovanje onog djela svjetske javnosti koji se svrstava u antivaksere. Očekivano su se nizale osude na račun odluke kanadskih vlasti, a revoltirani pojedinci su otišli i korak dalje, iznoseći netačne i neutemeljene tvrdnje o ovoj temi.

Primjer za to je fejsbuk objava u kojoj autor uz priloženi video na kojem se vide policajci i grupa građana, tvrdi sledeće:

Ova objava pregledana je preko 2.200 puta, a slične navode možemo pročitati i na nekim portalima.

Isti sadržaj objavio je i portal Srbin-info.

O čemu se zapravo radi. U Torontu je odlukom lokalnih vlasti u zgradi gradske Skupštine organizovana vakcinacija stanovništva, a vakcinu su mogli da prime svi koji imaju 12 i više godina.

Iako je odziv za vakcinaciju bio dobar, sa preko 2.500 datih doza, ispred gradske Skupštine zabilježeni su i manji incidenti a ishod je tri uhapšene osobe zbog protesta protiv vakcinacije.

Upoznavajući se sa ovim činjenicama, postaje jasno da se u Kanadi ne dijele sladoledi djeci u zamjenu za vakcinu, već su oni obezbjeđeni za sve one koji se vakcinišu u zgradi gradske Skupštine. Takođe, okupljeni građani nisu roditelji koji pokušavaju da intervenišu, već antivakseri koji protestuju.

Ovom temom bavio se i fact-checking tim agencije Associtated Press.

Demantovanjem lažnih tvrdnji kada je u pitanju ova tema, bavio se i portal The Observers.

Uvjeravajući se u činjenice da se u Kanadi ne daje samo sladoled djeci koja se vakcinišu bez roditeljskog odobrenja, kao i da ljudi na videu nisu roditelja djece koja se vakcinišu, dolazimo do zaključka da su u objavama na fejsbuku i na portalima Logično i Srbin-Info, objavljene činjenice koje su netačne i obmanjujuće, zbog čega iste ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Objave sa pomenutih adresa dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama, jer su pored netačnih tvrdnji, i na obmanjujući način prenijeli pojedine informacije.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.