Test pokazao – pobjednik Eurosonga nije konzumirao kokain

1583

Pjesma Evrovizije poznato je muzičko takmičenje, na kojem se svake godine među brojnim zemljama učesnicama, bira najbolja pjesma starog kontinenta. Na ovom takmičarskom festivalu koji se održava još od 1956. godine, svjetska javnost je imala priliku da se upozna sa raznim muzičkim stilovima, neobičnim pjesmama i takmičarima.

U poslednjoj deceniji naročito su se izdvojili brojni ekstravagantni muzičari, čiji scenski nastupi i performansi su izazivali različite reakcije.

Takav primjer definitivno je i italijan Damiano David, član benda “Maneskin“, koji je odnio pobjedu na ovogodišnjem izdanju Eurosonga.

Samom pojavom pjevač je izazvao brojne polemike, međutim ono što je posebno privuklo pažnju jesu tvrdnje da je on u finalnoj noći, nakon nastupa konzumirao kokain. Takve navode imamo priliku da pročitamo na fejsbuku.

„Osim otvorenog veličanja sotone, muzičkog šunda, vulgarne garderobe i koreografije, na kraju je pobjednik, Damiano David pjevač benda Maneskin, povukao liniju kokaina pred milionima gledalaca“, tvrdi autor objave.

Zbog položaja Davidovog tijela, sumnju u to da je konzumirao kokain, izrazili su mnogi, zbog čega se i sam pjevač oglasio, demantujući takve navode, uz objašnjenje da je zapravo čistio polomljeno staklo sa stola.

„Zaista smo protiv droge i nikada nismo koristili kokain. Spremni smo na testiranje, jer nemamo šta da krijemo“, navodi se u saopštenju pobjedničkog benda koje je prenio SkyNews.

Sve ovo bio je povod Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), da testira pjevača na droge, jer su, kako su naveli u saopštenju, bili svjesni špekulacija oko video snimka.

S obzirom da je David dobrovoljno pristao da bude testiran na drogu, to je i učinjeno u najkraćem roku.

Vrlo brzo Evropska radiodifuzna unija objavila je i zvanično saopštenje o ishodu testa.

„Damiano David je negativan na testu za drogu. U Zelenoj sobi se nije koristila droga, i smatramo da je ova stvar završena. Uznemireni smo time što su netačne špekulacije koje su vodile do lažnih vijesti zasjenile duh i ishod događaja te nepravedno uticale na bend”, navodi, naveli su iz EBU, a prenio je BBC.

Vijest se brzo proširila internetom, a saopštenje organizatora u kojem potvrđuju da nije bilo upotrebe droge prenijeli su brojni svjetski mediji poput NBC NewsDeutche WelleNew York Times

Video pobjednika Evrovizije, u kojem navodno konzumira kokain, ipak je ostao u domenu špekulacija, što jasno potvrđuje ishod testa na drogu  kojem je pjevač podvrgnut. Zbog te činjenice, objavu sa fejsbuka u kojoj autor tvrdi da je Damiano David povukao liniju kokaina, ocjenjujemo kao dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.