Slikovnica koja se dijeli na društvenim mrežama nije za djecu, već za odrasle 

588

Posljednih dana postala je viralna fotografija slikovnica koju su brojni korisnici društvenih mreža okarakterisali kao neprimjerenu za djecu. 

Jedan od komentara glasi: (1, 2, 3, 4) 

“Krenula je nova dimenzija! 

Sad osim što dijete može biti muško/žensko, žensko/muško ili nešto treće, postoji mogućnost da bude “swinger” kao mama i tata. 

Ne znam nazire li se kraj boleštinama!? 

Naziv slikovnice koja se dijeli u objavama je “Mom and Dad’s Swinger Party”, odnosno “Mamina i tatina svingerska zabava”, autora Breda Gosea

Gose je zapravo komičar iz Kanade koji, između ostalog, objavljuje knjige za odrasle, specifičnog humora. 

Na njegovom veb sajtu gdje je moguće i poručiti objavljene knjige, istaknuto je da kanadski komičar “voli zabavljati ljude, bilo da ih zabavlja šalama ili svojim knjigama”.  

Slikovnica koja se dijeli na društvenim mrežama nije namijenjena djeci, već odraslima i karakteriše je crni humor, a komičar je do sada objavio preko stotinu sličnih. 

Kolege iz Faktografa takođe su se bavile objavama u kojima korisnici kritikuju ovu slikovnicu kao izopačenu i u svojoj analizi ukazale na činjenicu da je autor knjige jasno naznačio ciljnu publiku. 

O kakvim slikovnicama se radi, može se vidjeti na njegovom Amazon profilu. Neke od njih nose naslove kao što su “Moj pas rasist”, “Zašto tata tuče mamu”, “Perverzni duh Buster”, “Mrtve bebe”, “Kad roditelji odu u zatvor”…  Na Amazon profilu komičara iz Toronta navedeno je još i da su njegove slikovnice namijenjene “odraslima koji vole crni humor i neprilične šale te ne mare za političku korektnost”, navedeno je u analizi Faktografa. 

Svaka djelo ima svoju čitalačku publiku, kao i ovo, međutim činjenica je da knjige kanadskog komičara Breda Grosa nisu namijenjene djeci, nisu dio školskog kurikuluma, niti se njihov sadržaj propagira kao nova društvena normalnost. 

Objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article