Sve više korisnika društvenih mreža daje proizvoljne konstatacije o MMR vakcini, a narativi su pretežno negativnog karaktera. Antivakcinaši šire dezinformacije i samim tim doprinose ionako prisutnoj panici među roditeljima.  

Među teorijama je i ona da je u Japanu, jednoj od najrazvijenijih zemalja na svijetu, MMR vakcina zabranjena. U jednom postu se navodi: 

Dobro jutro dragi pratioci, antivakseri i ravnozemljaši 🥰#Nebojsa_Kavaric (Ka-vara) ako imaš kad pročitaj zašto je Japan zabranio ovo što ti promovišeš i diluješ po Crnoj nam Gori ovih dana zajedno sa ostalom farmakomafijaškom klikom 🥰 

Da li znate da je Japan, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, 2010 godine ZABRANIO MMR vaxXxinu??Ova vijest na kojoj piše da je prije sedam godina zabranjen MMR u toj zemlji je iz 2017 godine!! 

Ako ne znate zašto je Japan to uradio i zbog čega i ako mislite da je naša “struka” koja ovih dana kidiše na vas kako bi odveli djecu na MMR pelc stručnija od Japanske možete se informisati na sledeća dva linka 🥰 

Linkove do tih dezinformacionih tekstova nećemo dijeliti.

Prije svega, Japan nije zabranio MMR vakcinu. Ona je obustavljena i to ne 2010, već 1993.

 Epidemiološkinja, Milena Popović Samardžić, za Raskrinkavanje kaže zašto:

“Japan je proizvodio svoju MMR vakcinu čija je komponenta protiv mumpsa tj zauški bila izuzetno reaktivna i dovodila je do encefalitisa kod određenog broja djece. U Evropi je korišćena druga formulacija vakcine koja nije bila praćena ovim neželjenim događajem. Zbog toga se u Japanu vakcinacija protiv malih boginja sprovodi monovalentnom umjesto kombinovanom vakcinom, tj vakcinom koja je namijenjena samo prevenciji malih boginja.“

Naziv MMR je skraćenica od tri virusa protiv kojih se koristi: morbila, mumpsa i rubele. Nakon nuspojava u Japanu, vlasti su odlučile da se vakcine protiv morbila, mumpsa i rubele daju posebno. Japanski zakon ne primorava stanovništvo na vakcinaciju, ali se taj čin svakako posmatra kao građanska dužnost. Otud i podatak da procenat vakcinisanih protiv morbila i rubele iznosi gotovo 100%.

Na drugoj strani, svjetski mediji su pisali o epidemiji morbila u Japanu nakon napuštanja MMR vakcina. Navodi se da je između 1994. i 1998. zabilježeno oko četiri i po hiljade slučajeva obolijevanja i oko 85 smrtnih slučajeva.

Primjer Japana pokazao i da ne postoji povezanost sa autizmom

Što se tiče teorije da MMR vakcine dovode do autizma kod djece, Popović Samardžić kaže da te dvije stvari nijesu povezane, na šta ukazuju podaci, takođe iz Japana:

“Japan je i jedina zemlja u svijetu koja je u jednom gradu sa 300.000 stanovnika na nekoliko godina obustavila vakcinaciju protiv malih boginja. Primijećeno je da je došlo do porasta poremećaja iz spektra autizma kod djece koja nisu primila nijednu dozu vakcine protiv malih boginja. To nam ukazuje da ne postoji veza između autizma i vakcine protiv malih boginja.”

Popović Samardžić apeluje na roditelje da vakcinišu djecu, jer u suprotnom posljedice mogu biti ozbiljne: teške upale uha, koje mogu rezultirati gluvoćom, teške upale pluća, upale mozga…

Najozbiljnija komplikacija, kako kaže epidemiološkinja, je subakutni sklerozirajući panencefalitis, koja se završava smrtnim ishodom.

Zbog svega navedenog, jasno je da je MMR vakcina jedina i najbolja prevencija protiv malih boginja, ma koliko se dezinformatori trudili da ospore njen učinak. Slučaj Japana jeste zanimljiv sa stanovišta struke, ali kao što je rečeno u tekstu, vakcina protiv morbila u toj zemlji se, ipak, preporučuje i u najvećoj mjeri koristi.

Ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article