Do hapšenja Tejta dovela policijska istraga a ne pizza ili Greta Tunberg

825

Ako ste korisnik društvenih mreža, velika je vjerovatnoća da ste se listajući TikTok ili Instagram upoznali sa likom i “djelom” Endrjua Tejta. Tejt je bivši profesionalni kik-bokser koji na internetu kreira sopstveni sadržaj o tome kako na moderan način stvoriti bogatstvo, a osnovao je i sopstveni “Hustlers univerzitet” koji ima na hiljade onlajn polaznika.

Ipak ono po čemu je najpoznatiji su mizogini stavovi koji iznosi na drutšvenim mrežama i u intervjuima.

Krajem protekle godine, pažnju planetarnih razmjera privukla je javna polemika koju su vodili Tejt- inače poznat po spornim stavovima kada je u pitanju odnos prema ženama ali i ekologiji, i švedska ekološka aktivistkinja Greta Tunberg.

U jeku Tviter prepiske koja je obilovala omalovažavajućim kvalifikacijama, Tejt je lišen slobode u Rumuniji, a pojedini mediji (ovdje, ovdje, ovdje…) su u želji da hajpuju svoju čitanost prenijeli da je Greta “došla glave” influenseru i navela ga da se oda policiji.

Narativ da je kutija za picu koja se vidi u materijalu kojim se “sukobio” sa Gretom Tunberg navodno pomogla da istražitelji dođu do njegove adrese, objeručke je prihvaćen i na društvenim mrežama.

“Ali ono što je zaista smešno je kako su ga locirali!
(…)

A locirali su ga jer rekao da neće reciklirati kutije od pice koju je naručio (dok su iste stajale u kadru). Nakon toga su Rumuni samo pročešljlali sve adrese i sada nema više pice za Andrew-a”, navodi se u jednoj od spornih objava.

Zapravo, činjenica je da su istražni organi u Rumuniji već znali gdje se Tejt nalazi, a to su i potvrdili u izjavi za AFP. 


“Da bismo utvrdili da li je osoba u zemlji ili ne, koristimo niz sredstava. Činjenica da je on te večeri objavio video na kojem se vidi kutija Jerry’s pizze samo bi nam potvrdila ono što smo već znali”, rekla je portparolka Uprave za istragu organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT) Ramona Bola. Dodala je da su nalozi za pretres već bili na snazi ​​kada je Tejt objavio snimak.

Inače, sporni snimak nije bio prva potvrda da je Tejt u Rumuniji.

On je 25. decembra na Tviteru podijelio snimak planinskog pejzaža s natpisom “Rumunija”.
Koristeći geolokacijske tehnike, AFP je otkrio da je video snimljen iznad puta Transfagarasan u Rumuniji.

Da Tejt, koji je sa još nekoliko osoba 30.12.2022. uhapšen u Rumuniji, zbog trgovine ljudima, silovanja i organizovanja kriminalne grupe, nije uhapšen zbog kutije pice utvrdile su I naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba.

Dakle, sve dostupne činjenice ukazuju na to da je Tejt uhapšen nakon niza istražnih radnji i da kutije pice sa snimka nisu bile bitan faktor pri njegovom lociranju.

Fejsbuk objavi u kojoj se navodi  da je Tejt pronađen zbog oznake na kutijama pice dajemo ocjenu Lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article