Slučaj Prijović: Klikbejtom do međunacionalne netrepeljivosti

424

Srpska pjevačica, Aleksandra Prijović, ovih dana puni medijske stupce širom regiona jer je, žargonski rečeno, “razbila”. Nekoliko puta je napunila beogradsku Arenu, a govori se i postavljanju novih rekorda kada je posjećenost u pitanju. Prijovićka bi isto uskoro trebalo da ponovi i u Hrvatskoj.  

Neposredno pred njene nastupe u Zagrebu, na društvenim mrežama se oglasio hrvatski glumac, Siniša Ružić, koji kaže da je Prijovićka najveći problem Hrvatske trenutno. On je to rekao ironično i nabrojao niz razloga, odnosno problema, koji su po njegovom mišljenju preči od nastupa srpske pjevačice, kojim se hrvatska javnost bavi. Njegov post naišao je na ogromno odobravanje internet zajednice.  

Međutim, neki regionalni mediji su, slučajno ili ne, njegov status izvukli iz konteksta i dali klikbejt naslove

Hrvatski glumac: “Aleksandra Prijović je trenutno najveći problem Hrvatske”, piše B92. 

Showbiz tema i kritika hrvatskog društva od strane Ružića tako je postala teren za obračun sa njim i potenciranje nesuglasica između Hrvatske i Srbije kroz komentar. 

Osim klikbejta kojim se poslužio B92, Ružićeve riječi pogrešno je u naslovu predstavio i Mondo:  

“ALEKSANDRA PRIJOVIĆ JE NAJVEĆI PROBLEM HRVATSKE!” Glumac RAZVEZAO, bura zbog 4. koncerta – Nije me briga šta peva! 

Alo u url-u drži naslov: “Siniša Ružić prozvao Aleksandru Prijović”, a na sajtu: 

AKO SE PITATE KO JE NAJVEĆI PROBLEM, TO JE PRIJOVIĆKA: Brutalne reči hrvatskog glumca o Aleksandri, haos se ne smiruje 

U svakom od tekstova sa spornim naslovom Ružićeve riječi su predstavljene tačno, ali za one koji neće ući da ih pročitaju, ovakva konstrukcija može probuditi negativna osjećanja.  

Ružić je objavio listu hit komentara koje je dobio. 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – klikbejt.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Edit: 15.11.2023.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article