Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu nisu primili nagradu noseći maske 

518

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodijeljena je dvojici naučnika koji su razvili tehnologiju koja je dovela do mRNA kovid vakcine. 

Nagradu su podijelili dr Katalin Kariko i dr Dru Vajsman, a ova informacija je podstakla pojedince na društvenim mrežama koji su masivno počeli dijeliti fotografiju naučnika sa zaštitnim maskama tokom preuzimanja nagrade. (1, 3, 4, 5, 6, 7).

Njihova naučna dostignuća korisnici društvenih mreža komentarišu kao kontradiktorna, jer navodno i dalje nose zaštitne maske. 

“Slika godine. Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je Katalin Karikó i Drew Weissmanu za njihova otkrića koje su omogućile razvoj učinkovitih vakcina protiv COVID-19 

Međutim, ni sami dobitnici Nobelove nagrade ne vjeruju vlastitoj ‘inovaciji’ i umjesto toga se oslanjaju na pelene za lice. Koji šou”, navedeno je u jednoj od objava. 

Fotografija koja se dijeli na Fejsbuku je stvarna, ali ne prikazuje Kariko i Vajsmana kako sa maskama preuzimaju Nobelovu nagradu za medicinu 2023, kako se pogrešno sugeriše u objavi.  

Ceremonija dodjela Nobelove nagrade još nije održana, već tek predstoji. Tradicionalno se organizuje u Švedskoj, 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela, švedskog hemičara i osnivača Nobelove nagrade. Nobelova nagrada izgleda potpuno drugačije od nagrade koja je prikazana na fotografiji. 

Rezultati obrnute pretrage fotografija ukazuju da datira od 13. aprila 2022. i da prikazuje trenutak kada je dvoje naučnika preuzelo nagradu Japana.  

“Laureati Japanske nagrade 2022. mađarsko-američka biohemičarka Katalin Kariko, lijevo, i američki ljekar-naučnik Dru Vajsman, desno, poziraju sa svojim trofejima tokom ceremonije uručenja Japanske nagrade u srijedu, 13. aprila 2022. u Tokiju”, navedeno je u opisu fotografije. 

Ovo priznanje dodjeljuje Japanska fondacija za nagradu pojedincima čija su „originalna i izuzetna dostignuća u nauci i tehnologiji prepoznata po tome što su unaprijedili granice znanja i što su služili cilju mira i prosperiteta čovječanstva“.  

Kako je navedeno na zvaničnom veb sajtu Japanske nagrade, 2022. godine dvoje naučnika je nagrađeno „za pionirska istraživanja koja su doprinijela razvoju mRNA vakcina“.    

U kontekstu ove tvrdnje da ni sami naučnici nisu vjerovali vakcinama kojima su oni lično doprinijeli, važno je podsjetiti na zaštitne mjere koje su 2022. godine bile na snazi. Kao što je moguće vidjeti u videu sa dodjele nagrade Japana, svi prisutni su imali maske na licu.  

Japanska vlada je tada, kao preventivnu mjeru, nalagala nošenje maski u javnom prostoru. Tek od marta 2023, Vlada Japana je liberalizovala zaštitne mjere, prepuštajući pojedincima odluku da li će nositi zaštitne maske ili ne.  

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article