Snimci iz bolnice ne dokazuju da u Brazilu nema virusa

843

Širenje obmanjujućih i lažnih sadržaja kojim se pokušava javnosti ukazati da ne postoji koronavurus uprkos nepobitnim dokazima ne jenjava društvenim mrežama.

Jedan od tih sadržaja je podijeljen na Fejsbuku kao kratki video snimak na kome  su prikazani zdravstveni radnici koji pjevaju u bolnici u kojoj se nalaze prazni kreveti bez pacijenata.

Video prati post sledeće sadržine:

Objava je imala 40.000 pregleda.

Naime, kako je objavio portal G1.globo.com, ovaj video je snimljen u jednom od krila odjeljenja za intenzivnu njegu u brazilskoj  bolnici „Alberto Uruiza Vanderlei“ u  gradu Joa Pesoa ( glavni grad države Paraiba) u periodu od 30. do 31. marta ove godine.

Vlasnik bolnice Unimed Žoao Pesoa pojašnjava da „tim koji se pojavljuje na slikama slavi činjenicu da je, nakon rasta slučajeva COVID-19, došlo do smanjenja broja prisutnih, što je, u tom trenutku, omogućilo da lokacija bude bez pacijenata.

Na dan kada je tekst objavljen 28. aprila u bolnici je, kako se navodi, sa svim poboljšanjima bilo hospitalizovano 65 pacijenata od čega 35 na intenzivnoj njezi.

U tekstu je objašnjeno da je do 31. marta kada je video snimljen u Brazilu bilo ukupno 12.753.258 slučajeva i 321.886 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19, a  u toku prethodna 24 sata zabilježeno je 89.200 slučajeva i 3.950 smrtnih slučajeva – što je rekord u to vrijeme.

Kolege iz AFP-a koje su analizirale ovu objavu utvrdile su, između ostalog, da je video podijeljen desetine hiljada puta na potrugalskom, engleskom, španskom poljskom i rumunskom govornom području.

Prema podacima sa sajta Worldometar u trenutku pisanja ovog teksta u Brazilu ima 1,000,512 trenutno oboljelih od koronavirusa. Od tog broja blagi oblik bolesti ima 992.194 (99,2 odsto), dok ih je u ozbiljnom ili kritičnom stanju 8.318 (0,8 odsto)

Pošto je netačno da u Brazilu nema oboljelih od korone ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.